shareit

Ето го новото Audi R8

| от |

Audi разкри новото поколение на спортния модел R8, който ще представи пред публика в Женева през следващата седмица. Автомобилът е изцяло обновен както откъм дизайн, така и откъм технологии, пише AutoMedia.bg.

Що се касае до дизайна, той е по-скоро еволюционен. Новост представляват предната решетка с ламели тип пчелна пита, както и челните LED фарове, които могат да бъде оборудван с лазерни светлини, осветящи до 600 метра пред колата. Отворът за въздух в задните калници вече се състои от два отделни детайла, тръбите на изпускателната система имат трапецовидна форма, а стоповете са изцяло LED. При версията R8 Plus е наличен стационарен спойлер, направен от карбон.

Салонът също е променен, като се забелязват различни седалки, централна конзола и скоростен лост. Приборите на таблото вече са изцяло дигитални, което е елиминирало нуждата от редица физически бутони.
Новото поколение Audi R8 няма да предлага двигател V8. Моделът е наличен единствено с 5,2-литров V10 мотор, който може да бъде поръчан в две версии. Първата предлага 540 к.с. и 540 Нм, докато флагманският R8 Plus разчита на 610 к.с. и 560 Нм.

Благодарение на увеличената мощност базовият Audi R8 постига 100 км/час за 3,5 секунди, като развива максимални 320 км/час. Версията R8 Plus прави същото за 3,2 сек. и може да развива 330 км/час.

И двете модификации използват обновена 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя S tronic, която разполага с три режима, включително ръчен. Налична е и фирмената система quattro. Тя изпраща до 100% от въртящия момент към задните колела, но при нужда многодисковият съединител може го преразпредели към предните гуми, отново до 100%. Машините разполагат и със заден диференциал с механична блокировка.

Новият модел е изграден на архитектурата Audi Space Frame, която съчетава леки и здрави материали като стомана, алуминий и карбон. Общото му тегло е редуцирано с около 50 кг., като сега е точно 1555 кг. Версията R8 Plus е дори по-лека – сухата й маса е 1454 кг. Освен това устойчивостта на усукване е оптимизирана с цели 40%.

Всичко това се е отразило положително и на потреблението на гориво, което е намалено със редно 10%. Средният разход на гориво при Audi R8 е 11,8 л/100 км, докато по-мощната модификация изисква средно по 12,4 л./100 км, сочи информацията от Audi.

Към момента не се съобщава нищо за очакваната електрическа версия на модела. Информацията за нея вероятно ще бъде изнесена по време на премиерата в Женева.

Второто поколение Audi R8 ще се появи на пазарите през това лято. Цените започват от 165 000 евро за стандартния модел и от 187 400 за версията R8 V10 Plus. / money.bg

 
 
Коментарите са изключени за Ето го новото Audi R8