shareit

ЕС и Турция се споразумяха за бежанците

| от chronicle.bg |

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение, с което миграционният поток към Стария континент трябва да спре, а Турция да получи перспектива за европейско членство и парична подкрепа за бежанските центрове на нейна територия.

От понеделник, 20 март, мигрантите, които нямат статут на бежанци или търсещи закрила, ще бъдат връщани от гръцките брегове обратно в Турция.

Европейските държави ще приемат на своя територия сирийски бежанци директно от турските центрове, а в замяна на това ще осигуряват на Анкара финансова подкрепа за издържането им.

Брюксел ще ускори разпределението на 3 милиарда евро към Турция, както и на още 3 милиарда до 2018-та година, ако Анкара покрие европейските изисквания за настаняване на бежанци.

Очаква се да бъде отворена преговорната глава по икономика с Анкара за членство в Европейския съюз.

Според дипломатически източници президентът на Европейския съвет Доналд Туск е представил ревизиран текст на 28-те държавни ръководители, след като тази сутрин проведе интензивни разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу. Той е дал индикации, че Анкара ще одобри пакта, ако европейските лидери също го направят.

Премиерът Бойко Борисов се обяви за споразумението с Турция, както и за включване на съседните страни на Турция в механизма, а не само Гърция.

„Споразумението с Турция е одобрено. От 20 март всички нелегални мигранти, които пристигат в Гърция от Турция, ще бъдат връщани“, коментира премиерът на Чехия Бохуслав Соботка.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че връщането на нелегалните имигранти трябва да се извърши плавно, за да избегне наплив в последния момент преди регулациите да влязат в сила. Според нея Турция трябва да покрие стандартите за всички мигранти, независимо от тяхната националност.

Наскоро ООН призова ЕС да приеме 450 000 бежанци от размирната страна.

Междувременно в безпрецедентна телевизионна реч, излъчена по турската държавна телевизия, президентът на страната Реджеп Ердоган обвини Европа, че не прави достатъчно за миграционната криза.

„В момент, когато Турция приютява 3 милиона (мигранти), тези, които не могат да намерят място за шепа бежанци, които в сърцето на Европа държат хора в срамни условия, първо трябва да погледнат към себе си“, каза той.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС и Турция се споразумяха за бежанците