shareit

ЕС без Великобритания?

| от |

Ще се стигне ли до „Brexit“ (излизане на Великобритания от ЕС), пише Дойче веле? Това би било кошмар за Вашингтон, загуба за Германия и блестяща победа за Путин, твърди бившият британски министър по европейските въпроси Денис Макшейн.

Британският премиер Камерън е обещал на сънародниците си, че ако го преизберат през май тази година ще организира референдум за членството на страната в ЕС. Бившият министър по европейските въпроси от кабинета на Тони Блеър Денис Макшейн е убеден, че това ще докара тежки времена за британците. „Ще има хаос и трудни преговори с Брюксел, които ще траят две-три години… Аз съм против този референдум“, казва той.

Малко други политици в Обединеното кралство познават така добре Европа, както 66-годишният днес Макшейн. Сега той бие тревога и прогнозира възможно излизане на страната му от ЕС. „Има твърде много хора, които просто не вярват, че може да се стигне дотам, поради което не взимат опасността насериозно. Те смятат, че привържениците на излизането от ЕС са в малцинство, че става дума само за неколцина екстремисти от сорта на Рупърт Мърдок.

Само че тези хора се лъжат – става дума за целия британски печат, за консервативна партия, както и за ЮКИП, която спечели 25% от гласовете на европейските избори, дори за части от лейбъристите, от бизнеса и т.н. – когато всички тези хора се обединят, резултатът ще бъде „не“ на Европа и Великобритания ще напусне Европейския съюз“, убеден е Макшейн.

Като дотегнали си брачни партньори

Преди 50 години ЕС беше все още силно привлекателен за Великобритания – тогава общността имаше двойно по-висок икономически ръст от този на Острова. Днес е обратното, твърди бившият министър от Лейбъристката партия и изказва съжаление, че все по-малко британци учат чужди езици, а влиянието на Лондон в европейските институции спадало.

Мнозина британци днес се чувствали като брачни партньори, на които 42- годишното съжителство с ЕС им е отдавна омръзнало: „Спим в отделни помещения, не ценим особено партньора си, който ни иска все повече пари, а накрая за капак ни докарва и цялата си обедняла рода от чужбина, чиито език дори не разбираме. Не е ли по-добре тогава просто да се разделим?“, обяснява Макшейн логиката на това мислене.

С идеята за развод сега кокетничат части от бизнеса, преобладаващата част от вестниците, популистите от ЮКИП, както и консерваторите, които след Маргарет Тачър се превърнаха в евроскептична партия. Онези представители на торите, който не са заявили категорично, че са „за“ излизането на страната от ЕС, нямат никакъв шанс да бъдат издигнат за кандидати, твърди още Денис Макшейн.

Антиевропейска реторика

Ексцентричният кмет на Лондон Борис Джонсън, сочен за възможен наследник на Дейвид Камерън на премиерския пост, също залага изцяло на антиевропейската линия. Той твърди, че му е безразлично дали Великобритания ще напусне ЕС. А Денис Макшейн цитира едно твърде смущаващо изречение от излязлата преди няколко месеца биография на Чърчил, чийто автор е Джонсън: „The Gestapo controlled Nazi EU“ (в превод: контролираният от Гестапо нацистки ЕС).

Премиерът Камерън засега се въздържа от подобни изхвърляния. Но убеденият европеец Макшейн добре си спомня как преди десетина години той посъветвал Камерън: „Ако искате да застанете начело на партията, ще ви се наложи да се откажете от нещо, на което тя държи. Сложете край на тази вредна антиевропейска реторика!“. А Камерън му благодарил за съвета, но казал: „Аз съм много по-голям евроскептик, отколкото можете да си представите, господин Макшейн“. И доказателствата не закъсняха.

Победа за Путин

Опасността, Великобритания да напусне ЕС, е толкова голяма и поради това, че Дейвид Камерън не успя да постигне нищо съществено в преговорите за реформирането на ЕС, твърди Макшейн. Според него, в геополитическо отношение раздялата на Великобритания с ЕС би представлявала огромна победа за руския президент Путин и неговата политика на принципа „разделяй и владей“. За Вашингтон това би бил истински кошмар, а Германия би загубила един свой либерален евроатлантически партньор. „Ако наистина се стигне дотам, ще имаме една нова Европа, съвсем различна от днешната. Тя обаче няма да е достоен пример за подражание, защото ще е застрашена от нови разслоения и нови европейски референдуми за излизане“, казва Денис Макшейн.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС без Великобритания?

Повече информация Виж всички