Консумацията само на една-две бири дневно увеличава с една четвърт риска от рак на простатата, установиха австралийски учени, предаде БТА.
Досега специалистите сочеха алкохола като рисков фактор за рака на гърдата и за седем вида рак на храносмилателната система. Беше установено също, че всякакъв вид алкохол може да увеличи риска от рак на кожата, на панкреаса и на простатата. Сега учените от университета в щата Виктория констатираха, че дори и малки количества консумиран алкохол, като 1-2 бири дневно, са свързани с много висок риск от рак на простатата.
Учените анализирали резултатите от 340 предишни изследвания, като при 27 от тях била явна връзката между алкохолната консумация и развиването на раково заболяване на простатната жлеза.
Ракът на простатата е най-често диагностицираното раково заболяване при мъжете в Канада, Австралия и Великобритания и е петата по смъртност ракова болест при представителите на силния пол на глобално ниво.