shareit

Домакинята срещу бита: този път 1:0

| от chronicle.bg |

Борбата с бита е тежка, безмилостна и ежедневна. И макар понякога да печелим битките, винаги губим войната. Самият факт, че прекарваме поне един ден в седмицата наведени над кухненските шкафове, изхвърляйки буркани с престаряла туршия, мъкнейки тежката прахосмукачка из целия апартамент и търкащи тоалетната с твърда четка с пет препарата, го доказва.

Най-тежка е домакинската работа за онези крехки души, които харесват реда и чистотата, но са изпълнени с творчески мързел и нежелание да прахосват ценните си часове надупени зад дивана и въоръжени с моп в ръка. Добрата новина е, че наред с всички поразии, до които доведе технологичният бум през последните години, се родиха неща, които реално могат да улеснят живота на всяка домакиня, която иска да живее като принцеса.

Ръчните прахосмукачки вече не приличат на онези 50-килограмови топузи, които с радост засмукват всеки пантоф, който срещнат по пътя си, но за сметка на това решават да оставят котешките косми на пода. Има модерни парочистачки, които убиват нуждата от мокри, пожълтели парцали, закачени на метален прът. Препарати, които миришат хубаво. Умни уреди. Бързи сокоизстисквачки. Качествени ютии. И най-вече: нещо, за което поколения жени дори не са се осмелявали да мечтаят: прахосмукачка робот.

Не си я представяйте като хуманоидите от „Западен свят“ на HBO. Прахосмукачката-робот е малко, кръгло нещо, което се върти и яде боклуците от земята. Освен това, по един странен начин се превръща в част от семейството. И как не. Кой не би искал член на семейството, който да чисти пода, докато вие се излежавате на дивана и гледате новия филм на Уди Алън?

Разбира се, има жени, за които чистенето е хоби или начин да постигнат усещане за духовна чистота. Има и такива, които отричат модерните технологии и не желаят в дома им да има миялна машина, защото „тяхната баба само в миялна си е мила чиниите“. Но ако не сте от тях, ще ви напомним, че има занимания, които са по-приятни от метенето на мръсния под.

Например четенето на интересни книги. Гледането на готини филми. Разговорите с приятели. Подреждането на стари снимки. Спането. И още много други.

А по-мощните прахосмукачки и роботите подаряват време за тези занимания, защото съкращават времето за чистене.

Да, борбата с бита е тежка. Но пък ако стоим в мрак и прах и пишем поезия, не ставаме по-възвишени.

 
 
Коментарите са изключени за Домакинята срещу бита: този път 1:0