Добруджанска кавърма баница

| от Боян Пищиков |

В България има толкова рецепти за баница, колкото къщи и стаи в тях. Ето една от най-хубавите.

Продукти Пакет кори за баница – около 400 грама 3-4 яйца, сирене, сол, олио, кофичка кисело мляко (или около 800 гр прясно мляко), масло или маргарин

Важното: тази баница се приготвя в нагорещена фурна: Около 10-15 мин на 180-200 градуса, което, разбира се, зависи изцяло от фурната.

Тавата се маже обилно с олио по дъното и стените. Корите се надиплят като хармоника.

Натрошава се сирене и се слага между диплите на корите. Разбиват се няколко яйца с лъжичка сол и кисело мляко (или прясно). Сместа се излива между гънките, а корите се отлепят от стените на тавата. Поръсва се с малко олио, или по-добре се слагат няколко гребки масло / маргарин. Оставя се да се накисне няколко минути; шепнат се магически думи и се завърта три пъти, слага се във фурната и се пече между 40 минути и час (отново зависи от фурната, и най-вече разбиранията ви за „изпечено“), вади се, напръсква се с вода, завива се с кърпи за да се задуши и омекне, след което „само се опитва дали е вкусна“ до пълно изчерпване.

1533233_10202847601815576_139413914_n