Днес е световният ден на пастата

| от |

Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това е предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г., съобщават от платформата foodpanda.

На този ден по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.

Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети („мозък“), фиде („малки червеи“), rotini („спирали“), fusili („вретена“), тортелини („малки торти“), лингуини („малки езици“), Conchiglie („черупки“ ), fettucine („малки панделки“), пене („тръбички“) и capellini („косъмчета“) са едни от най-известните и предпочитани форми.

Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи – сушена паста и прясна паста. Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Днес е световният ден на пастата