shareit

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО

| от |

DKEVR

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества – ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. Аргументите на ДКЕВР са свързани с неспазване на регламентираните със Закона за енергетиката принципи за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система, предаде БНР.

След извършени проверки по жалби на Националната електрическа компания срещу трите ЕРП-та е установено, че те са прихващали средства от задълженията си към НЕК, като по този начин са нарушили наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия. Задълженията на трите електроснабдителни дружества към държавната компания са достигнали повече от 347 милиона лева.

Държавният енергиен регулатор определи седемдневен срок, в който ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО могат да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. В 14-дневен срок могат да представят писмени становища по решението за процедурата по отнемане на лиценза.

За 7-и април е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производството по отнемане на лицензите.

 
 
Коментарите са изключени за ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО