shareit

Дилемата на елините: с или без подкуп?

| от |

Гръцкият министър за борба срещу корупцията е решен да върне в хазната милиарди, укрити от данъчните измамници, за да спаси страната от банкрут, пише Дойче веле. Но ще успее ли да се пребори с вездесъщото „факелаки“?

Много работа чака Панайотис Николудис – новия гръцки министър, отговарящ за борбата срещу корупцията. Защото с корупция се е сблъсквал почти всеки гражданин на страната и то по най-различни поводи:

„Инструкторът ми каза преди изпита: ако искаш да вземеш книжка, ще трябва да дадеш Fakelaki (плик с пари). Тогава ще можеш да кормуваш на лесен и равен терен, така че да изкараш изпита. Ако не дадеш, ще те прекарат през хълмиста местност с много завои.“ Обичайната тарифа за получаване на шофьорска книжка е 300 евро, разказва един млад грък, явявал се на шофьорски изпит.

Министър Панайотис Николудис иска да се пребори с корупцията. Това той смята за своя мисия. Преди да бъде избран на този пост, 65-годишният прокурор е ръководел службата за борба с прането на пари. Сега е решен да се заеме с „големите риби“ – тези, които укриват данъци за милиони.

„Имаме данни за 3 500 очевидни случая на данъчни измами. Става въпрос за укриването на огромно богатство на стойност около 7 милиарда евро. Около 40 процента от тази сума са данъци, дължими на държавата – т.е. близо 2,5 милиарда евро. Тя обаче не успява да си ги прибере, защото ѝ липсват данъчни инспектори.“

Николудис твърди, че големите случаи на данъчни измами в цялата страна до момента са били разследвани от едва 17 души. Затова той иска възможно най-бързо да обучи и назначи нови служители.

Правосъдието като препятствие

Има обаче и други препятствия пред борбата с измамите и корупцията, предупреждава шефът на атинското бюро на „Трансперанси интернешънъл“ Константинос Букарис: „Имаме сериозен проблем с правосъдието. Делата се влачат с години, има хиляди залежали случаи.“

А това прави борбата срещу корупцията още по-трудна. Защото дори някой да бъде задържан по обвинение в корупция, никак не е сигурно, че съдът ще успее да приключи делото в рамките на законовия срок. Не стане ли това обаче, се проваля целият съдебен процес.

Борбата срещу корупцията и укриването на данъци ще е продължителна, затова правителството ще трябва да демонстрира упоритост и издръжливост, казва Букарис. Той очаква усилията на властите да бъдат подкрепени от хората: „Нашите проучвания показват, че все повече хора отказват да дават подкупи. Около 20% от анкетираните казват, че са били подканяни да дават подкуп, но че те са отказали да го сторят.

„Трябва ни истинско цунами“

Това означава, че в Гърция са в ход някои положителни промени. „И все пак трябва да си го кажем, че това е само една малка вълничка. За да се променят нещата обаче, ние се нуждаем от истинско „цунами“, признава Букарис. Новият министър за борба срещу корупцията има намерение да задвижи тъкмо такова „цунами“. Той е убеден, че укриването на данъци и корупцията са основните причини за сегашната криза в Гърция: „За съжаление през последните няколко десетилетия в страната нямаше нито един контролен механизъм срещу корупцията, който да е бил що-годе ефективен. Истинско чудо е, че кризата не се разрази много по-рано“, казва министър Николудис.

Много гърци му пожелават успех, защото биха се радвали завинаги да зачеркнат от речника си омразната думичка Fakelaki – също толкова разпространена, колкото и повсеместната корупция в Гърция.

 
 
Коментарите са изключени за Дилемата на елините: с или без подкуп?