shareit

Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.

| от |

Депутатите обсъждат новия държавен заем за 16 милиарда лева. Припомнямe, че премиерът Бойко Борисов намекна, че ще подаде оставка, ако борча не бъде одобрен.

Преди седмица заемът влезе в програмата на Народното събрание, но разногласията между коалиционните партньори наложи точката да бъде изтеглена от работната програма на парламента. Днес ще стане ясно дали България ще изтегли нов държавен заем от 16 милиарда лева. ГЕРБ имат сигурната подкрепа на колегите си от Реформаторския блок и БДЦ. Против заема са народните представители от БСП, ДПС, Атака и АБВ.

До късния следобед вчера финансовият министър уговаряше народните представители от Патриотичния фронт да подкрепят тегленето на 16 милиарда лева. Все още не е ясна категоричната позиция на съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10%. Това е записано в мотивите на премиерът Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид, HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

HSBC е банката, която е в основата на голям международен скандал за укриване на данъци.

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях.

 
 
Коментарите са изключени за Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.