shareit

Чуждо грозде спасява домашната ракия

| от |

Гръцко и македонско грозде ще спасява домашната ракия заради слабата реколта у нас тази година, пише „Труд“.

Многото дъждове и градушките са съсипали почти половината грозде в страната и цените му са скочили двойно. Затова в пограничните райони масово се купува грозде от Гърция и от Македония, където реколтата не пострада толкова, а цените на място са доста по-ниски, отколкото на борсите в България. Гроздето, изкупувано от Прилеп, Кавадарци и други селища в Македония, излиза по 60 – 65 ст. за килограм, а на пазара в Кюстендил е над 1 лев, стига и до 1,50 лв. Родопчани също пазаруват грозде по 40 – 50 ст. килото от гръцките села около Ксанти и Комотини, вместо да дават от 0,70 до 1 лв. у нас.

По данни на земеделското министерство реколтата от грозде тази година ще бъде с 40% по-слаба от миналогодишната. Докато през 2013-та добивите са били 250 хил. тона, тази година се очакват около 160-170 хил. тона. От тях могат да излязат не повече от 90 хил. тона вино при положение, че миналата година са произведени 170 хил. тона.

В Хасковско собственици на масиви се оплакаха, че изкарали от един декар само 100 кила грозде вместо обичайните 800 килограма. Динко Иванов от село Орлово пък набрал едва 260 килограма от 5 декара лозя. „Срам ме е. Отказах да дам дори на приятели и върнах дългогодишни клиенти. Запазих цялото количество само за себе си и ще варя от него само ракия. Вино няма да правя“, каза Иванов пред „Труд“.

Винари от Търговишко ходят чак в Южна България да купуват грозде, защото в района им било с ниска захарност. Наложило се по борсите да броят по 1,20-1,30 лв. за килограм, което е двойно повече от миналогодишната цена. На място било по 1 лев, но се губело много време в обикаляне по масивите. Освен това стопаните, за да спасят поне скъпото и качествено мерло, тази година така са го натъпкали с химикали, че ферментацията тръгва бавно и трудно, твърдят винарите. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Чуждо грозде спасява домашната ракия