shareit

Бундестагът одобри „пробно“ удължаването на помощта за Гърция

| от |

Удължаването на помощта за Гърция бе одобрено от парламентарните фракции на германския Бундестаг днес, ден преди основния вот в парламента. За да се даде зелена светлина на 4-месечната програма за кредитиране на Атина, е нужно тя да бъде одобрена от всички национални парламенти в еврозоната. Утре ще гласува Бундестагът.

Германските депутати няма да попречат на удължаването на помощната програма за Гърция. Това стана ясно днес перди обяд на пробното гласуване сред парламентарните фракции в Бундестага. Голямо мнозинство депутати от всички партии сигнализираха, че утре на парламентарните дебати ще гласуват със „за“.

Има и немалко противници на отпускането на нови и нови заеми на Гърция, но те няма да променят резултата. 22-ма депутати от ХДС и ХСС се обявиха против, а петима се въздържаха. Консерваторите имат общо 311 депутати в Бундестага. Социалдемократите пък са единодушни, че помощта трябва да се удължи. Те разполагат със 119 депутати. Голямото мнозинство за гласуването утре по този начин бе гарантирано.

Гърция поиска помощната програма, която действа от 2012-а година и приключва на 28-и февруари, да се удължи с четири месеца, като в замяна обеща реформи. Повечето германски депутати заявиха обаче, че сега ще подкрепят искането на Атина, но след 4 месеца очакват обещанията ѝ да са донесли и конкретни резултати. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Бундестагът одобри „пробно“ удължаването на помощта за Гърция