shareit

Брюксел отучва ЕС от бизнес с Москва

| от |

Брюксел възнамерява да ограничи правото на страните от ЕС да се договарят самостоятелно с Москва за доставки на газ, смята „Уол стрийт джърнъл“ (WSJ).

В най-скоро време в ЕС ще бъде приет закон за създаване на единен европейски енергиен пазар, което е част от по-мащабни усилия на ЕС да интегрира енергийния пазар на ЕС, а също да „отучи“ страни-членки от енергийно сътрудничество с Москва, се казва в коментар на вестника.

Изданието предполага, че инициативата на Брюксел най-вероятно ще бъде посрещната със значителна съпротива от някои правителства, които получават немалко ползи от връзките си с Русия. Унгария например вече се обявява срещу такива ограничения.

Мерките ще засягат не само руския газ, но и проектите в атомната енергетика, а това ще рефлектира 6 страни-членки, включително България и Финландия.

Като първа стъпка Еврокомисията смята да увеличи ролята в преговорите между европейските правителства и Москва по сделките за доставки на газ, пише изданието.

Ако законът за единния енергиен пазар влезе в сила, правителствата на страните-членки ще трябва да информират Еврокомисията за преговорите си с Русия. /РИА Новости, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Брюксел отучва ЕС от бизнес с Москва