Борисов: Правителството върна доверието на ЕС

| от |

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за три месеца коалиционното правителство е върнало доверието на Европейския съюз (ЕС) и е гарантирало, че парите по еврофондовете ще бъдат разплатени. Пред участниците в деветата годишна среща на бизнеса с правителството Борисов коментира приходите, пенсионната реформа и изграждането на инфраструктура.

Единствените цели да се сформира правителството са били да се върне доверието на инвеститорите на ЕС и никакво друго задкулисие, каза Борисов пред бизнеса. 5 милиарда лева ще се разпределят само тази година от еврофондовете, а знак на доверие е фактът, че заради България е променено правилото за усвояването от М+2 на М+3, за да не може да бъдат загубени средства за строителството на магистрали:

Този инструмент, който се даде на ЕК – да има право в изключителни случаи да го прилага, беше направен заради България, заради това, че ние имахме безумието да си поверим държавата на Орешарски за година и няколко месеца. Плодовете са милиарди загуба.

Бойко Борисов обяви, че лично следи приходите в хазната и всяка сряда сутрин при него се докладва:

Към този момент мога да ви кажа, че съм умерен оптимист как се събират приходите в сравнение с миналия януари. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор. Резервът там е поне 500-600 милиона повече да съберем, до милиард. Това е задачата, която съм поставил. Ако това се изпълни, ще имаме пари да свършим доста работа.

Премиерът увери, че зърнопроизводителите ще получат субсидията си до края на януари, но е категоричен, че те трябва задължително да свържат ведомствените си бензиностанции с приходната агенция:

Проверките показват, че около 5000 лева струва една бензиностанция да се върже с нашата система, така че да ме извинят, но при положение че ние милиард и сто милиона разплащаме, да ме извинят, че не могат да сложат на ведомствените бензиностанции отчетни прибори.

За пенсионната реформа Борисов каза в присъствието на Радан Кънев, че различия с реформаторите вече няма. Премиерът каза още, че приетото в края на миналата година решение за прехвърляне на пенсионни вноски от частните фондове към НОИ са били единствено за да дисциплинира фондовете и те да гарантират, че когато трябва да плащат пенсии, ще го направят.

Това искаме. И да се гарантира изплащането на пенсиите впоследствие. Сигурно сте чули, че някой има свързани лица, свързани фирми, сигурно сте чули… И аз съм чул и не искам след време да кажат – ама те са знаели, но са си мълчали. Искам да бъдат дисциплинирани.

Борисов коментира и казаното от него за жена – президент от ГЕРБ. По думите му това било шега, а говоренето, че той ще се кандидатира – спекулация, която стеснява хоризонта на действие на правителството. Премиерът подчерта, че няма война с държавния глава Росен Плевнелиев:

Анализи се правят – ама какво искал да каже, ама това дали не е срещу президента Плевнелиев, дали не е оценка за него… Ама коя ще е сега? Повярвайте ми, нещо, което е след две години, изобщо сега не ни влиза в дневния ред да го говорим. И единствената цел на това да се дискутира кой ще е президент след две години и половина е да се даде един кратък живот на това правителство, да се създава напрежение в коалиционните партньори и да се чудят дали не се играят някакви игри. Правителството е стабилно и работи ли – въобще не ме касаят мене президентските избори, но се удивлявам колко анализатори има – какво аз съм мислил да кажа… Аз само се шегувам. Само се шегувам – просто ей така пред една аудитория само от жени.

В коалицията ще продължат и разговорите за съдебната реформа.

В сряда правителството ще приеме управленската си програма. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Борисов: Правителството върна доверието на ЕС