shareit

Борисов освободи шефа на ДАБ

| от chronicle.bg |

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков беше освободен днес от поста му. Това стана след среща него между премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерски съвет. Временно неговото място се заема от заместник-председателя на агенцията – Кирчо Киров. Казаков беше потърсен за коментар, но не си вдигаше телефона.

Засега неофициалната причина за смяната на Казаков са търговете за храна за бежанците, които през последната година провежда ДАБ. Както „Сега“ писа в началото на януари при празни лагери ДАБ поиска още 8 млн. лв. за храна за бежанците. Търговете за храна на няколко пъти се провалиха заради пропуски и санкции на КЗК. С аргумента, че има нужда от храна за бежанците ДАБ започна да провежда процедури на пряко договаряне. Преди дни „Нова телевизия“ направи разследване, което установи, че ДАБ е купувала храната на завишени цени.

Казаков беше назначен на този пост точно преди една година. Той зае мястото на Николай Чирпанлиев. Казаков беше на същия пост по времето на правителството на ГЕРБ от 2009 до 2013 година. Тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев отстрани Казаков заради несправяне с работата. Аргументът беше, че агенцията се оказа напълно неподготвена за пика на бежанския поток през 2013 г., а управлението на ГЕРБ не беше обърнало внимание на докладите на спецслужбите, че се задава катастрофа.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов освободи шефа на ДАБ

Повече информация Виж всички