shareit

Борисов нареди вдигане на местните данъци

| от chronicle.bg |

Кметовете на ГЕРБ и Реформаторския блок да бъдат готови да вдигнат местните данъци в областните градове заради увеличените разходи за сигурност. Това призова премиерът Бойко Борисов на конференция за перспективите на местната власт и новия програмен период, организирана от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

Той уточни, че заради заплахите от тероризъм Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени от някъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми. Според Борисов в селата трябва да има нулеви ставки на местните данъци и такси, но на „жълтите павета“ те трябва да се вдигнат. „Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета„, обясни премиерът. Той декларира, че след изборите правителството ще работи еднакво. Премиерът призова кметовете да си вършат работата по европейските проекти както трябва, за да не бъдат налагани финансови корекции и парите за допуснатите грешки да се плащат от държавата. „Ето Европа даде 1.8 млрд. евро за Африка и 3 млрд. евро за Турция. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха в сферата на въоръжаването и сигурността. Стотици милиони ще отдели и България. Знаете колко консервативни бяхме в бюджета за тази година, но през 2016 г. ще трябва да дадем за сигурност, за службите, за съоръженията по границите„, каза Борисов.

Премиерът намекна, че транспортът у нас далеч не отговаря на цените на билетите. „Може ли 50 цента да е пътуването с метро в София? Във Виена, Мюнхен таксите са други„, заяви Борисов, но пропусна да отбележи и разликата в доходите. „Комунистически Китай – там няма нещо, което да не се плаща. 100 км по магистрала е 10 лв. български пари, сиреч до Бургас ще струва 80 лв., ако си в Китай“, каза Борисов. Той обаче веднага разясни, че засега няма да се въвежда платено преминаване по магистралите за леките коли. И обясни, че магистралите са безплатни, защото само 10% са платени за изграждането им от бюджета, а останалото са европейски средства.

Поне да си плащат винетки, едно и също ли е да чистиш две платна от Нова Загора до Сливен или 6 платна„, даде пример той и показа огорчението си, че у нас се протестира за 8 лв. на месец по-скъпа винетка. „Поршета на протест. Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв. А в София километрични задръствания с един човек в кола„, отбеляза премиерът.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов нареди вдигане на местните данъци