БНТ търси 100-те любими филма на зрителите

| от |

БНТ търси кои са стоте любими филма на българския зрител чрез анкета на сайта си, съобщиха от телевизията. По този начин обществената медия ще отбележи 100-годишнината от създаването на българското кино.

Списъкът с емблематичните български филми зрителите могат да открият на адрес – http://bnt.bg/filmi-i-seriali/anketa-filmi. В него са включени заглавия от близкото и далечно минало, както и нови продукции от годините на прехода. Всеки може да избере до пет филма и да гласува за тях до 15 октомври. БНТ дава възможност и за нови предложения, които зрителите могат да изпратят на адрес: kino@bnt.bg.

Класацията е динамична и гласуването дори в периода на излъчване може да придвижи някое от заглавията по-напред. Представянето на избраните от зрителите 100 заглавия започва от 6 октомври с безспорни 10 хита, които всеки българин познава. Филмите ще се излъчват всеки ден от понеделник до четвъртък от 23.00 часа по БНТ 1.

Сред предложенията за любими родни филми са вечни класики като „Козият рог“, „Оркестър без име“, „681 – Величието на хана“, „Крадецът на праскови“, „Инспекторът и нощта“, „Авантаж“, „Всичко е любов“, „Обич“, „Вчера“, комедиите „Вилна зона“, „Специалист по всичко“, „Дами канят“, „Йо-хо-хо“ и „Куче в чекмедже“. В селекцията попада и първият български

филм, създаден след 1944 г. – „Калин орелът“.

Новите ленти включват заглавия от годините на прехода като „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и режисьорският дебют на Милко Лазаров от 2013 г. – „Отчуждение“.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за БНТ търси 100-те любими филма на зрителите