Бисквитена торта Розет за шоколадов Св. Валентин

| от chronicle.bg |

Повечето хора може да свързват Св. Валентин с плюшени сърца и обикаляне в студа в търсене на ресторант, където да отметнат номера, но ние го свързваме с торти, гофрети, трюфели, профитероли и мъфини. И изобщо с много шоколад. Ако и вие сте от нашия отбор и предпочитате топлия, домашен вкус на шоколада пред резервирането на претъпкано заведение, тази рецепта е за вас.

Тази торта е толкова лесна, че дори и едно дете може да я направи. Всъщност от опит знам, че задачата да натрошат бисквитите, като ги удрят с точилката, толкова се харесва на децата, че после е трудно да ги спрете. Рецептата има много варианти – тук е с орехи и стафиди, – но с бадеми и череши също е хубава, както и със стафиди и портокалови кори.

Време за приготвяне: два часа и половина / Продукти за 12 порции
250 г чаени бисквити
300 г натурален или млечен шоколад, начупен на малки,
еднакви по големина парчета
100 г масло
100 г светла меласа
100 г стафиди
50 орехи пекан, нарязани

Застелете плитка тава с размери 20х30 сантиметра с хартия за печене.
Сложете бисквитите в найлонов плик и ги натрошете, удряйки ги с точилката. Разтопете на водна баня шоколада, маслото и меласата, бъркайки до получаването на еднородна смес. Дръпнете от огъня, добавете бисквитите, стафидите и скълцаните орехи. Разбъркайте, докато шоколадовият сироп покрие съставките.
Изсипете сместа в тавата, притиснете и заравнете. Сложете за около 2 часа в хладилника, за да се стегне. Извадете от тавата, поръсете с пудра захар или какао и нарежете на 12 квадрата (или сърца и звезди, ако предпочитате).

Всичко, което ви остава след това, е да се наслаждавате. И ако тортата ви е харесала, може да намерите още такива рецепти в новата книга на Джоан Харис и Фран Уорд „Малка книга за шоколада“ на издателство Ciela.

 
 
Коментарите са изключени за Бисквитена торта Розет за шоколадов Св. Валентин