Бира „Моби Дик” – с повръщано от кит

| от chronicle.bg по БТА |

Австралийски пивовари представиха на фестивал в Мелбърн бира, ароматизирана с мускусна амбра, съобщи Ей Би Си.

Амбрата е материал с восъчна плътност, който се образува в червата на китовете, за да подпомага храносмилането им и се изхвърля в океана, когато животното умре.

Тя е много ценна и се използва в парфюмерията и медицината още от Средните векове, но заради произхода й често я наричат „повръщано от кит“. В някои култури амбрата се смята за силен афродизиак.

Пивоварите Марис и Кристи Бийзайтис се вдъхновили за своята бира именно от употребата на амбрата в парфюмерийната индустрия, когато техни приятели намерили 400-грамово парче на плажа.

Те естествено разчитат и на маркетинговия потенциал на подобна напитка.

Необичайната бира е произведена с тинктура от амбра. Тя се получава с накисване на малки парчета от ценния материал в алкохол.

Що се отнася до вкуса й, създателите й признават, че бирата е за хора, които харесват необичайното. Той малко наподобява на море и морски животни и според тях е доста интересен.

Според един от опиталите я, вкусът е изненадващо сладък.

Местните майстори-готвачи се заинтригуваха доста от бирата. Според тях тя има голям потенциал да придаде интересен вкус на ястията им.

За да не остане без амбра, Марен Бийзайтис обучава кучето си да открива ценния материал на плажа.

 
 
Коментарите са изключени за Бира „Моби Дик” – с повръщано от кит