shareit

Безалтернативният Платини или изборите за президент на УЕФА

| от |

Конкуренцията невъзможна в централата

На изборите за президент на УЕФА единствения кандидат бе настоящият ръководител Мишел Платини.

Безалтернативният Платини

Крайният срок за кандидатури беше до 24 декември 2014 година и Платини остана сам на пистата.

Гласуването бе от седем члена на Изпълкома на УЕФА, един избран вицепрезидент на ФИФА и още един вицепрезидент на световната футболна централа, който представлява четирите британски футболни асоциации, както и член на Изпълкома на ФИФА. Президентът на УЕФА, автоматично става още един вицепрезидент на ФИФА.

Това не са първите безалтернативни избори за Платини, след като през 2011 година французинът беше преизбран за втори мандат и отново нямаше конкуренция за поста. Самият Платини заяви още през декември 2014 година, че смята да направи УЕФА по-силна и по-добра, и изтъкна това като причина за отказа му да се кандидатира за президент на ФИФА.

„Имаше много разговори дали да не се кандидатирам за президент на ФИФА. В един момент го обмислях сериозно, но в крайна сметка предпочетох отново УЕФА. Избрах я, защото страстно обичам нашата организация и съм решен да я направя по-силна от всякога – сега и в бъдеще“, каза Платини.

Няма смисъл от конкуренция

59-годишният французин, който води Франция до триумф на Европейското първенство през 1984 година, със сигурност щеше да бъде избран, след като нито една от 54-те национални футболни федерации не посмя да се състезава с него. Тогава няма смисъл от конкуренция… а каква е причината да няма знае само Платини и онези, които не се кандидатираха.

Платини е избран за първи път за президент през 2007 година. Бившата звезда на Ювентус и носител на три Златни топки беше преизбран през 2011 година, а сега предстои третият му мандат като ръководител на футбола в Европа. / Топспорт

 
 
Коментарите са изключени за Безалтернативният Платини или изборите за президент на УЕФА