shareit

Беларуските братя Довбаш не са арестувани в Брюксел

| от chronicle.bg |

Живеещите в Белгия, братята Иван и Алексей Довбаш от Беларус, които бяха посочени като заподозренив терористичните актове в Брюксел, отрекоха съпричастност, съобщи „Еврорадио“.

„Ако сме самобуийци, защо сме живи?!. Ако сме терористи, защо не са ни арестували?, казал Иван Довбаш. Той заяви, че от 14 март ги подозират в тероризъм. Те сами се обърнали към белгийската полиция. „Те ни казаха, че нищо не им е известно и нямат претенции към нас“, добавил Довбаш.

След терористичните актове тази сутрин в Брюксел там са задържани трима граждани на Беларус, съобщи Sputnik преди два часа.

Беларуските спецслужби са в постоянен контакт с европейските си колеги.

Според беларуските служби задържаните са заминали в Европа преди няколко години и скоро след това са били вербувани.
„Двама от заподозрените Иван и Алексей Довбаш са от Гомелска област, а третият Марат Юнусов е родом от Дагестан, получил беларуско гражданство преди години“, съобщава източникът.

По-големият от братята Довбаш, роден през 1988 г., е заминал през 2008 г. да учи в Белгия. После заминава и по-малкият. Родителите им живеят в Гомелска област. Освен беларуско гражданство Юнусов имал и белгийско.
Белгийската полиция откри на летището тялото на атентатора самоубиец. До трупа е лежал автомат „Калашников“, съобщи Ройтерс.

Властите в Белгия се обърнаха към медиите – местните и чуждестранните, с молба да не разпространяват информация за обиските в Брюксел, които текат след терористичните актове от сутринта. Това съобщи Гардиън, позовавайки се на фламандския тв канал VTM. Le Soir съобщи в Тиутър, че „редакцията няма да съобщава за обиските“.

 
 
Коментарите са изключени за Беларуските братя Довбаш не са арестувани в Брюксел