shareit

Баш европейците на Европата

| от |

Изказванията по повод мащабната българска изложба „Епопея на тракийските царе” в Париж добиват абсурдни измерения. В „научна” статия специално за вестник „Марица” професор Божидар Димитров, който е и комисар на изложбата, наниза поредица от култови твърдения, достойни за хумористичен сборник. Ето някои от най-ексцентричните размисли на професора:

„Както американците си знаят – красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън”

„А Вежди Рашидов е майстор, просто е такъв – сваля много бързо дистанцията между себе си и съответния френски министър. Казва направо: Наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба!”

„Ето вчера срещнах един човек на доста добра позиция в италианското правителство, който ми казва: говорите на нашия език – вулгаризиран латински. Казвам му – ааа, не, ние не сме румънци. Те говорят така. Той се чуди, смята, че сме едно с румънците. Явно тъмният ми цвят го е подвел.”

„Без да се обиждат днешните французи, но древните тракийци са малко по-напред в цивилизационно отношение от галите”.

„При всички случаи вече не сме ония мръсни черни цигани, които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света, и които Франция периодично ни връща на тлъсти порции, за да се върнат след няколко дни отново там. Вече става ясно, че сме и нещо друго – дори нещо повече от тях във вековете назад. За съжаление не и сега.”

„Абсолютни измишльотини са слуховете за платени суми, не им обръщайте внимание. И за най-незначителното нещо да се обадя, веднага ме атакуват. За съжаление сме свикнали да оплюваме всички. Но не е само български синдром. Ето вчера бях в Италия – и те се оплюват. И французите също”

„Преди години в България съвременно копие на Мона Лиза беше дошло у нас. А ние го порязахме с ножче – един луд скочи в Националната галерия и разряза картината”.

„Понякога и детските мечти на министрите се сбъдват”

„Накъде след Лувъра, след като Бойко Борисов заяви, че Вежди е вдигнал много високо летвата? Следват Бритиш музеум и Кремъл.”

„Не случайно казвам в моето тв предаване: елате вижте тракийските съкровища, че тръгнат ли по света, 5-6 години няма връщане. Рекордът е 8 години да ги няма съкровищата ни. Преговаряме с Турския национален музей, един от най-големите в света. Няма ала-бала вече, в някой малък музей, на някой крива уличка. Целим центъра в средата – равнището по-нататък ще бъде Британския музей, Кремъл, Тапкапъ сарай”

 
 
Коментарите са изключени за Баш европейците на Европата

Повече информация Виж всички