Брюксел регистрира “Кайсерован врат Тракия” (Kayserovan vrat Trakiya) в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер, съобщи Министерството на земеделието.
Патентът е защитен от сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, в което влизат водещи български месопреработвателни компании.
“Кайсерован врат Тракия” е сурово-сушен деликатес. Приготвя се от прясно обезкостено месо от свински врат. Пресова се неколкократно по време на сушенето и се намазва с кайсерова смес от натурални подправки и бяло вино. Самото наименование “Кайсерован врат Тракия” е въведено за първи път през 1980 г. от двама български учени – Ст. Джевизов и Р. Кисева.
Възражение срещу нашия продукт е подадено от Гърция. В него се казва, че част от Тракийския регион е разположена и в южната ни съседка и така наименованието “Кайсерован врат Тракия” ще накърни правото на гръцките производители да използват географското наименование “Тракия”. България и Гърция са стигнали до компромис към името на продукта да се добавя и надпис “приготвен в съответствие с традициите на България”. Турция също е подала възражение, но е изпуснала сроковете по процедурата.
Това e четвъртият български продукт, регистриран като храна с традиционно-специфичен характер. Преди това страната ни защити “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска” и “Роле Трапезица”.
Обичайно защитените продукти на пазара на ЕС са с 20% по-скъпи от аналогичните.