shareit

България и Македония ще облекчават митническите процедури

| от |

Подобряване на инфраструктурата, създаване на директни въздушни линии, жп връзки, както и улесняване на търговията през границата чрез облекчаване на митническите процедури са въпросите, които Македония и България трябва да решат, за да се увеличи търговският обмен.

Това стана ясно от форума на Македонско-българската стопанска камара, който се състоя в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Много неща трябва да бъдат направени в региона, защото досегашните действия не дадоха очакваните резултати. Преди всичко трябва да работим по въпросите на инфраструктурата. Не е редно между двете страни да има авиолинии чрез съседни държави, а не директно. Не е редно да нямаме жп връзка, а граничните пунктове да бъдат тесни пътища и двойно административни процедури, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Подкрепям инициативата на Македонско-българската стопанска камара за постигане на едновременно обслужване на границите и съвместно проверяване на стоките. По този начин ще намалим на половина времето за преминаване, каза още Цветан Симеонов. Той припомни, че административните бариери са най-тежки. Това е и най-големият проблем, пред който са изправени българските компании. Трябва да предложим на нашите правителства да се замислят над този въпрос, каза той.

Председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески смята, че ключовите посочи за двете страни са свързани с укрепването на балканското сътрудничество. „Според нас в условията, когато излизаме от криза нашият търговски обмен, който основно е концентриран през Германия, трябва да се върне на Балканите, поради по-малкото разходи и увеличената конкурентноспособност на нашите стоки. В момента начертаваме секторите, в които това може да бъде направено. Това ще бъде и темата на срещата ни на 12 март в България и на 16 и 17 март в Сърбия. Миналата седмица проведохме подобни разговори в Хърватия“, уточни Азески.

Той съобщи, че от тук нататък усилията ще се концентрират върху проблема за ненужното чакане на границите. „Вие знаете, че Коридор номер 8 свързва четири държави и те са с различна степен на сътрудничество с ЕС. Ще направим всичко възможно комуникацията да бъде по-бърза и да се увеличи“, каза още Азески. Според него изграждането на коридорите трябва да приключи между 2018 и 2020 г.

Според председателя на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски Скопие може да се превърне в основен град, където се пресичат повече комуникации и инфраструктури. Трябва да има поне една директна връзка със София, ако в близко време не може да бъде направена с Тирана, Прищина или Белград. По този начин ще отворим границите за стоките и услугите и това ще бъде в полза на двете държави, каза още Зоре Темелковски.

България е шестият търговски партньор на Македония. През първите 9 месеца на миналата година търговският обмен се е увеличил 6.4% и възлиза на 564 млн. долара. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за България и Македония ще облекчават митническите процедури