shareit

Австралия на път да легализира марихуаната за медицински нужди

| от chronicle.bg |

По-рано днес Австралия направи голяма крачка към легализирането на марихуана за медицински нужди след приемането на поправката на закона за Наркотичните вещества.

Представен от министъра на здравеопазването Сюзън Лей, законът предвижда да има национална лицензирана схема за контролиране на медицински канабис в Австралия. Консумацията на медицинска марихуана остава незаконна, с малки изключения, на територията на страната.
Според Лей, чрез законопроекта пациентите ще бъдат значително улеснени и ще могат по-лесно да си набавят така необходимия медикамент.

В Австралия всеки щат има различно правоприлагане относно наркотиците. Майкъл Катц, преподавател в бизнес университета в Сидни, смята, че законопроектът предвижда федерална рамка, която ще спомогне за създаването на правна верига за доставки, когато страните са готови да легализират консумацията на медицински канабис напълно.

Към момента медицинската марихуана е позволена на федеративно ниво в няколко щата. В Нов Южен Уелс неизличимо болните могат да се регистрират в специална програма за употреба на канабис, като по този начин няма да бъдат преследвани от властите.

През октомври 2015 в щата Виктория се представи проектозакон, който би позволил на пациентите достъп до медицински марихуана в изключителни случаи. Дискусия ще бъде проведена по-късно тази година.

Според Катц, горните събития са довели до объркване какво е легално и позволено. Но щатите действат бързо и щом одобрят изцяло процеса ще има напълно изясняване.

Процесът по легализирането на канабис за медицинска употреба може да бъде гладък и спокоен, стига щатите да си вършат работата.

 
 
Коментарите са изключени за Австралия на път да легализира марихуаната за медицински нужди