shareit

Атанасов: Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво

| от chronicle.bg |

„Късно снощи националното ръководство на „Демократи за силна България“ застана категорично зад решението на своя лидер Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Подкрепяли сме реформите в здравното министерство на до вчера нашия министър Петър Москов – от тук нататък той е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече.“, каза за “Хоризонт“ на БНР Атанас Атанасов, заместник-председател на „Демократи за силна България“ (ДСБ), който освободи поста на председател на вътрешната комисия в парламента, след като партията напусна парламентарното мнозинство.

Атанасов пожела успех на министър Москов и подчерта, че той не е министър на ДСБ повече, защото партията е в опозиция, а опозицията не може да има министър – това са основни правила, а другото са вече спекулации от тук нататък.

Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, защото и членовете на партията, и актива й очакваха от него друго действие, а именно да излезе в опозиция, но има негово решение и той иска да продължи, обосновава се с определени мотиви, но сега дали те ще бъдат подкрепени от обществото е друга теза.

Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление, а не ни беше позволено да направим нито крачка – всичките ни опити опираха в стената. Аз разбрах, че нещата стават сложни и тежки още когато Веселин Вучков подаде оставка, коментира още Атанасов и добави, че и министър Веселин Вучков, и министър Христо Иванов са излезли от правителство, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, който искаше от тях да се обслужват Сотир Цацаров и прокуратурата.

Атанас Атанасов допълни, че във вторник се очаква Реформаторския блок да заседава кто полтиическо тяло, като поясни:

Ние ще предложим на нашите колеги да застанат до нас, а сигналите, които идват показват, че не всички ще го направят, но тези, които ще останат в правителството министри, от тук нататък ще бъдат министри на Бойко Борисов. А ние, които създадохме Реформаторския блок, защото идеята за създаването му от дясноцентристки партии принадлежи на Радан Кънев, когато оглави ДСБ и партията мощно го подкрепи, така че блокът в очите на хората е ДСБ.

Ако откажат, ще ни се разделят пътищата – претендираме за идеите и искаме да ги защитаваме, защото няма да участваме в имитации за пред Европа, подчерта Атанасов.

Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя, включително отговорността за това, което се случи сега, защото в деня, когато беше това важно гласуване – променя се Конституцията, минитърът на правосъдието беше оставен абсолютно самотен в кошарата, а в Борисов отиде да рита мач. Това беше театър, а и публичен знак за отношението на Борисов към тази реформа, подчерта още Атанас Атанасов.

 
 
Коментарите са изключени за Атанасов: Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво