shareit

Астронавтите на НАСА се завърнаха след 6 месеца в Космоса

| от |

Астронавтите на НАСА, които прекараха 6 месеца на Международната космическа станция се завърнаха успешно на Земята. Рано тази сутрин триото Елена Серова, Александър Самокутяев и Бари Уилмор бяха посрещнати близо до град Жезказган, Казахстан. Екипаж 41/42 остана на МКС 168 дни.

Космическият кораб „Союз ТМА-14М“ успешно се скачи с Международната космическа станция през септември. В продължителната експедиция се включи 38-годишната Елена Серова. Тя първата жена, която представя Русия в Космоса от 17 години насам. За последно Елена Кондакова извърши полет до орбиталната станция „Мир“ през 1997 г, но на борда на американска космическа совалка. Серова е четвъртата гражданка на Русия, която лети в космоса.

На борда на космическия кораб „Союз ТМА-14М“ бяха също космонавтът на Роскосмос Александър Самокутяев и астронавтът на НАСА Бари Уилмор. Те бяха посрещнати на МКС от екипа на Максим Сураев, включващ американеца Рийд Уайзман и германеца Александер Герст от Европейската космическа агенция.

За 168-те дни на МКС екипажът работи с три руски товарни кораба „Прогрес“ и с космическия кораб на Европейската космическа агенция ATV. Освен това Самокутяев излезе в открития космос заедно с намиращия се вече на станцията Максим Сураев.

Space Station Crew Lands After Six-Month Mission

 
 
Коментарите са изключени за Астронавтите на НАСА се завърнаха след 6 месеца в Космоса