За аспартама се твърди, че причинявеа рак, множествена склероза, припадъци, лупус, проблеми с паметта и тумори в мозъка. Почти всяка правителствена организация по света обаче е обявила аспартама за безопасен.
Той е 180 пъти по-сладък от захарта и на практика затова се използва – за да поемаме по-малко захар. Съставен е от две аминокиселини – фенилаланин и аспарагинова киселина – и алкохола метанол.
Цялата какафония около безопасността на аспартама се свежда то това как тези три вещества действат на човешкия организъм.
Краткият отговор е да – в достатъчно големи количества и трите ще ви навредят. Но всичко е вредно в достатъчно големи количества – вода, плодове, любов, деца… Така че това не е целият отговор.
В малки количества се оказва, че аспартамът е напълно безвреден и дори имаме нужда от аминокиселините за някои телесни функции. Освен това или приемаме тези киселини с много други храни, или телата ни ги синтезират.
От метанол обаче нямаме нужда, поне физическа, но той вече се намира в някои вина, уискита и бири. Затова е позволен и в аспартама. Метанолът в малки количества не води до перманентни последствия.
И не – не можете да се напиете с хабургерите с аспартам в Магдоналдс.
Хапвайте спокойно аспартам и не се притеснявайте. Скоро ще напишем текст и как ГМО-то също са безвредни, как земята не е плоска и как кемтрейлс няма, за да затворим кръга и всички да са спокойни.