Асанж подслушван в посолството на Еквадор в Лондон?

| от |

Основателят на скандалния сайт с политически разкрития WikiLeaks Джулиан Асанж, който от около две години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, се опасява, че е подслушван, съобщава Mail on Sunday, цитирайки неговите адвокати.

Според представителите на Асанж, „е много вероятно той да е под аудио наблюдение“. За това,както посочва изданието, става въпрос в изложение, което адвокатите на основателя на скандалния сайт са подали в Апелативния съд в Швеция в петък. Защитниците окачествяват престоя на Асанж в посолството на Еквадор като „лишаване от свобода“.

Миналата година в мисията на Еквадор в Лондон е бил открит скрит микрофон. Според експерти по сигурността обаче това устройство едва ли би могло да е поставено от специалните служби или полицията.

Шумният скандал около WikiLeaks избухна след публикуването в сайта на грами на американското дипломатическо ведомство. В поверителни материали, публикувани на 29 ноември 2010 г., в частност се съдържат доста неласкави забележки за световни лидери. Преди това WikiLeaks публикува десетки хиляди документи за действията на американските войски в Ирак и Афганистан.

Британски съд постанови Асанж да бъде екстрадиран в Швеция, където властите го обвиняват в престъпления от сексуален характер. Основателят на WikiLeaks обаче се опасява, че ще бъде предаден на властите на САЩ, където може да го заплашва смъртно наказание. Поради това той настоява британските власти да му предоставят възможност свободно да напусне посолството на Еквадор, където той се намира вече две години. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Асанж подслушван в посолството на Еквадор в Лондон?