shareit

Арестуваха трима заради план за терористичен акт в Германия

| от chronicle.bg |

Трима сирийци са арестувани по подозрения за съпричастност към Ислямска държава и планиране на терористичен акт в Дюселдорф. Четвърти е задържан в Париж, след като се е предал на властите във Франция и разказал за планираната атака.

Тримата са задържани в различни точки на Германия. Според показанията двама е трябвало да се взривят в центъра на Дюселдорф, преди да бъдат изпълнени последващи атаки, които да предизвикат максимален брой жертви чрез огнестрелни оръжия и експлозиви.

Няма обаче индикации, че са предприели конкретни действия, а планът е осуетен, когато през февруари един от участниците предупреждава френските прокурори през февруари.

Тримата, арестувани в Германия, са идентифицирани като Хамза К. (27), Махуд Б. (25) и Абд Арахман АК (31). Задържаният във Франция е идентифициран като Салех А, на 25, също от Сирия.

Според властите Салех А. И Хамза К. са се присъединили към Ислямска държава в Сирия през 2014 година и са получили инструкции от лидера на групата да проведат атаки в Дюселдорф.

Двамата са пътували до Турция през май 2014 година, с одобрението на ИДИЛ. През март и юли 2015 година те пътували отделно през Гърция до Германия. Убедили Махуд да се включи в плана преди началото на тази година. През януари Салех се е свързал с Арахман, който пътувал до Германия през октомври 2014 година с инструкции от ИДИЛ да вземе участие в атаката. Именно той е трябвало да направи самоубийствени колани за планираните нападения.

Атаката е осуетена, след като на 1 февруари казва на прокуратурата в Париж за атаката.

 
 
Коментарите са изключени за Арестуваха трима заради план за терористичен акт в Германия