shareit

Анкара обяви нов „мегапроект“ за 3-ти тунел под Босфора

| от |

Турция обяви амбициозен проект за изграждане на тунел на три нива под Босфора, който да свързва азиатската и европейската част на Истанбул, съобщава News.bg.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви това като предизборно обещание преди вота през юни, наричайки проекта „предвестник на новата Турция“.

Третият тунел под Босфора ще дълъг 6,5-км и ще бъде свързан със съществуващите пътни и жп артерии в Истанбул и ще има за цел да облекчи интензивния трафик в столицата.

Проектът е оценяван на 3,5 милиарда долара, но транспортният министър Лютви Елван подчерта, че държавата няма да похарчи „нито една стотинка“.
По думите му компанията, която ще изгради проекта, ще плати разходите по изграждането му, а после ще си върни парите от таксите. Тунелът се очаква да бъде готов през 2020 година.

Това един от няколкото проекта, които обяви правителството през последните години. Анкара съобщи, че ще изгради канал през Истанбул, които ще позволява на корабите да преминават от Мраморно море в Черно море, заобикаляйки Босфора.

Критиците на президента Реджеп Ердоган не одобряват грандиозните му планове, които също включват нов мост над Босфора и трето летище в града.

Първият железопътен тунел под Босфора, който е първият в света тунел, свързващ два континента, бе открит през октомври 2013 г. Втори тунел под Босфора, предназначен за автомобили, е в строеж и трябва да влезе в експлоатация през 2016 година.

 
 
Коментарите са изключени за Анкара обяви нов „мегапроект“ за 3-ти тунел под Босфора