shareit

Ангела Меркел: Еврозоната все още не е преодоляла напълно дълговата криза

| от |

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че връщането към икономически растеж и спадът в нивата на безработицата в еврозоната показват, че Единният валутен блок е постигнал голям напредък, но в същото време подчерта, че дълговата криза все още не е напълно преодоляна.

Ние показахме какво можем да се постигнем чрез решителни действия от страна на отделните страни-членки и посредством европейската солидарност, но все още не сме преодолели дълговата криза на устойчива основа за дългосрочен план, каза Меркел пред Долната камара на Бундестага преди започващата по-късно днес среща на върха на ЕС в Брюксел.

Тя също така отбеляза, че Европа няма да вдигне наложените на Русия санкции, докато не бъдат изпълнени условията за прекратяване на огъня в Източна Украйна, които преди време бяха договорени на втората среща в Минск.

Относно Гърция, канцлерът на Германия посочи, че на Атина предстои да извърви труден път, преди да преодолее кризата.Гръцката криза ще бъде преодоляна само ако властите в страната спазват постигнатите споразумения. В тази връзка очаквам с интерес предстоящите в началото на следващата седмица разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, допълни Меркел.

Очаква се в понеделник (23-март) Алексис Ципрас да направи своята първа официална визита в Берлин след като пое поста на премиер на Гърция.

Поканих гръцкия премиер Ципрас да посети Берлин в понеделник и очаквам с нетърпение неговата визита. Ще имаме време да разговаряме помежду си в детайли и може би да поспорим, заяви тя пред Бундестага, където това нейно изказване беше посрещнато със смях от залата.

Меркел добави, че никой не трябва да очаква, че на срещата в понеделник ще се стигне до намиране на решение на текущите проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Ангела Меркел: Еврозоната все още не е преодоляла напълно дълговата криза