shareit

Акция на МВР в Галиче, 12 задържани

| от chronicle.bg |

На територията на Галиче се провежда специализирана полицейска операция и са задържани 12 души, съобщи вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова.
Пред bTV тя не уточни кой точно и по какви обвинения е задържан. По думите й обаче МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца.

„Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали”, допълни Бъчварова.

Вътрешният министър подчерта, че специализираната операция не е свързана с палежите на автомобили в града от последните дни.

„Просто съвпаднаха обстоятелствата, вероятно ситуацията е толкова напрегната, че е естествено да се случи. Има един процес, при който се натрупват факти, които индикират колко сериозен е един проблем”, допълни тя.

По думите й приоритет номер 1 на МВР е да се бори с битовата престъпност.

„По отношение на битовата престъпност не може да участва само МВР, опитваме се да ангажираме всички институции. За съжаление, към този момент не се справяме както бихме искали с битовата престъпност, но мога да уверя всички, че правим всичко възможно да променим това”, каза още Бъчварова.

В нощта срещу 24 май в Галиче бяха подпалени две коли. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а потърпевшите твърдят, че виновникът е кметът на селото Ценко Чоков.

Имаме проблем с кмета Ценко Чоков – още от изборите насам„, коментира тогава Ивка Ценьова, майка на собствениците на изгорелите автомобили.

Един от тях дори заяви, че лично е видял как кметът пали колите. Доказателства за това обаче не бяха събрани, напротив – именно потърпевшият беше задържан, защото не издържал тест на детектор на лъжата.

В началото на март Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков за документно престъпление. Той е с наложена мярка за неотклонение „подписка“.

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка на кметството в Галиче. За целта главният секретар на МВР Георги Костов пък нареди специализирана операция на прокуратурата.

 
 
Коментарите са изключени за Акция на МВР в Галиче, 12 задържани