shareit

Айфеловата кула става на 125 години

| от |

Днес се навършват 125 години от построяването (1889г) на Айфеловата кула, най-високата тогавашна сграда в света.

800px-UCPI4

Металната кула с височина от 300 метра (сега около 320 метра заради телевизионните антени за мобилна връзка). Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. .

Когато кулата е изградена, много жители на Париж не са я оценили, казвали че е грозна и че трябва да бъде премахната, но с течение на времето тя се превърна в символ на града и своеобразен шедьовър.

Maurice_koechlin_pylone

След двегодишното изграждане Айфеловата кула е открита на 31 март, а тържественото откриване е направено на 6 май 1889 година. Оттогава тя е най-известният символ на Париж и годишно се посещава от над пет милиона души.

800px-Eiffelturm1

Първоначалният договор с Айфел е кулата да се демонтира след 20 години. Но съоръжението има внезапен и потресаващ успех. До края на годината са изплатени повече от три четвърти от разходите по строителството. Няколко години по-късно Айфеловата кула намира ново приложение. През октомври 1898 година Йожен Дюкрете провежда първия сеанс на телеграфна връзка между Айфеловата кула и Пантеона, разстоянието между които е 4 километра.

Кулата получава името от инженерът Густав Айфел (1832-1923), който ръководил проектът. Построил е множество железопътни линии, мостове, виадукти, гари и др.

На най-високия етаж на кулата, е разположена реплика на офиса на Айфел и негова восъчна фигура.

 
 
Коментарите са изключени за Айфеловата кула става на 125 години