shareit

Айфеловата кула генерира собствено електричество с вятърни турбини

| от |

Металната структура на най-известната забележителност във Франция – желязната Айфелова кула, издигната през 1889 година, е украсявана през годините по различни поводи, пише CNET. Последното й допълнение е нещо напълно ново, но за сметка на това може би в най-голяма степен отговоря на първоначалния замисъл на кулата да бъде монумент на човешкия гений и артистичност.

В рамките на мащабен ремонт и обновяване на първия етаж компанията, която поддържа Айфеловата кула – SETE, добавя редица екологични елементи. Първите са двойка вятърни турбини, създадени от специалистите от Urban Green Energy. Двете турбини с вертикална ос са монтирани на второто ниво на кулата на около 122 метра над земята – позиция, където ще могат да улавят максимално количество вятър. Турбините са специално боядисани, така че да се сливат с кулата и на практика не произвеждат звук. Те могат да улавят вятър от всяка посока, генерирайки годишно общо 10 000 киловатчаса, което е достатъчно енергия за първия етаж.

Пред Айфеловата кула не са поставяни изисквания за екологичност, но SETE иска да намали въздействието й върху околната среда с 25 процента в рамките на Климатичния план на Париж. Реновирането, което включва още козметични ремонти и подобрения на безопасността, струва общо 30 милиона евро.

Следвайки посоката на устойчиво развитие, SETE възнамерява да инсталира LED осветление, слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и мощни топлинни помпи. / Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени за Айфеловата кула генерира собствено електричество с вятърни турбини