Eдин от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite, ще се проведе за първи път в България на 9 април (четвъртък) в Creative Hall в София, за да постави предизвикателство пред петнайсет oт най-добрите ни бармани и да изпрати двама от тях на световния финал в шведския град Ахус през май.
Барманите ще демонстрират теоретични и практични умения пред журито през целия ден, а специалният гост на събитието Лука Чинали ще изнесе безплатен мастърклас на тема Handcraft of the Cocktail пред широка публика от 12:30 до 15:30 същия ден. Конкурсът ще завърши с афтър парти за специални гости на Absolut с музика от гост диджея Lovebirds, който пристига за първи път в България, в компанията на Valdy и майсторски коктейли.
Lovebirds e соловият проект на базирания в Хамбург DJ Sebastian Doering. Музиката му е като проблясък от миналото, съчетан в качествена хаус продукция. Да слушаш Lovebirds е като пътуване назад в 70-те и 80-те, но подплатено с класическо и по-футуристично хаус звучене.
Глобалната инициатива Absolut Invite се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус – Absolut Elyx – handcrafted luxury vodka. Участието в регионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти.
След детайлно проучванe на пазара, екипът на Absolut определи българските финалисти в конкурса: Иван Монев oт Cheers Bar, Варна; Али Али oт Bar’celona, Бургас; Александър Стайков от Carrusel; Антон Григоров, Димитър Димитров и Иван Милушев от By the Way; Драгомир Иванов; Мария – Маргарита (Грети) от Щастливото прасе; Димитър Петровски от Amaro Baretto; Никос Хляпас и Евгения Русева от The Cocktail Bar; Емил Горянов от PM; Мартин Тодоров от Planet, Цветан Цветанов от Memento Café и Henry De Rudder от Tell Me Bar, които вече са получили поканите си и се готвят за участие в конкурса.
В българския етап на конкурса избраните бармани ще презентират пред журито своя коктейл и ще отговарят на редица въпроси за напитки, рецепти и археология на коктейла. В престижното международно жури ще участват сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Мария Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света – Nightjar в Лондон.
Всички участници в конкурса ще трябва да представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с принципите на подготовка, както и да покажат завидни теоретични познания в миксологията, за да впечатлят журито и да продължат напред към финала.