60 процента от предлаганите на пазара сирене и кашкавал са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. Това твърдят производители от Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирани от Дарик. Те настояват сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти.
Те искат още да има засилен и справедливо контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.
Председателят на асоциацията Димитър Зоров коментира: „Подкрепяме млекопроизводителите в тази част, в която се казва, че млечни продукти, приличащи на такива, трябва да се правят от сурово мляко. Подкрепяме и млякото да е българско, защото при последните проверки е установено, че в мляко с небългарски произход има вложени добавки“, каза председателят на асоциацията Димитър Зоров.
Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.