shareit

6 пъти над нормите достига замърсяването на въздуха в София

| от chronicle.bg |

В последните часове замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е достигало до 6 пъти над нормите, показват данните от Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух. Най-високи стойности са регистрирани в „Надежда“ и „Хиподрума“ през нощта и в 21-22 часа снощи в „Младост“.

Пределно допустимата концентрация за Фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). Системата показва осреднени едночасови стойности. В сутрешните часове има леко понижение на замърсяването, но отново показанията са далеч над нормите. Данните могат да се следят на тук.

photo_2017-11-30_11-25-38

Въпреки тежкия проблем, Столичната община все още не е въвела реално никакви мерки. Вместо предупреждения към гражданите, на сайта й в момента е публикувана пространна новина за среща на зам.-кмета Йоана Христова с комисаря по Околна среда в ЕК Кармену Вела, на която били отчетени „усилията“ на местните власти за справяне с проблема.

С изключение на течащото обновяване на транспорта, те са основно в бъдеще време – все още няма система за ранно предупреждение, а мерките срещу замърсяването от битовото отопление ще се изчерпят засега с предоставянето на 30 „екологични“ печки на бедни домакинства в Нови Искър.

Преди седмица МОСВ отчете сравнително наблюдение на въдуха в София, което успя да регистрира само едно превишение на нормите за фини прахови частици. Периодът, който беше избран обаче, се характеризираше с далеч по-добри атмосферни условия от обичайните през зимата в столицата.

Детайлните измервания са на проекта AIRbg.info.

 
 
Коментарите са изключени за 6 пъти над нормите достига замърсяването на въздуха в София

Повече информация Виж всички