shareit

3 мистерии от Първата световна война

| от |

Ако погледнем назад към Първата световна война, има много събития, които предизвикват спорове и до днес, както и загадки, които остава да бъдат изяснени. Сега ще разгледаме едва няколко от тях и ще се опитаме да ги осмислим.

WWImontage

1. Кой изстрелва първия изстрел?

Повечето хора смятат, че първата битка от войната започва на 5 август 1914 г., когато германците нахлуват в Белгия. Първите схватки обаче се случиха 9 дни по-рано на 28 юли, часове след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Сблъсъкът е опит за десантно нападение срещу сръбската столица Белград.

Британците също не знаят кой е изстрелял първия изстрел. Според Daily Mirror това прави ефрейтор Е. Томас от 4-та драгунска гвардия на 22 август 1914 г. Томас е част от 120-членна сила, изпратена да разследва настъплението на германската кавалерия в белгийското село Касто. В 6:30 ч. На 22 август 1914 г. Томас и неговият отряд се сблъскват с подразделение от 4 германски кавалеристи, срещу които се впускат в битка. Тогава Томас изстрелва първия изстрел във войната. А относно схватката, историята не е ясна дали някой загива в нея.

Австралийците обаче претендират, че те са първите, които стрелят във войната – от името на Британската империя. Според ABC News, в рамките на четири часа след влизането на британците във войната на 5 август 1914 г., австралийците изстрелват първите изстрели – на 17 000 километра от Европейския театър в Пойнт Непийн, когато германски товарен кораб на име SS Pfalz се опитва да напуснете техните води.

SS Pfalz е само на 10 минути от това да излезе от австралийското пристанище в открито море, когато австралийският артилерийски щаб получава заповед да спре или потопи кораба.

При получаване на заповедите, артилеристи във Форт Непийн отправят предупреждение към SS Pfalz. Това е изненада за австралийския капитан Монтгомъри Робинсън, който е на кораба като водач, за да помогне на екипажа да излезе. След кратка борба между Робинсън и германския капитан корабът се предава.

St. Symphorien Military Cemetery -45-3

2. Кой уби Джон Пар?

Джон Хенри Пар е британски войник, който се смята за първият британски войник, убит от вражески огън по време на войната.

Като разузнавач с колело, редник Пар, специализира в това да кара напред пред своето подразделение, за да добие информация за врага или нещо друго необходимо, и след това да се върне по най-бързия възможен начин, за да информира командващия офицер. В началото на войната през август 1914 г. батальонът на Пар е преместен от Саутхемптън в Булон сюр Мер, Франция, а когато германската армия започва настъплението си в Белгия, подразделението на Пар се установява близо до село Бетини до канала в град Монс. На 21 август Пар и още един колоездач са изпратени напред към село Обруг, североизточно от Монс и над белгийската граница, за да локализират врага. Повечето смятат, че двамата срещат кавалерийски патрул от германската Първа армия, а Пар остава назад, за да ги задържи, докато партньорът му се втурва да предаде информацията. Общото мнение е, че Пар е убит в последвалата битка…

Какво наистина се случва с Пар остава спорен въпрос и до днес. Известно е, че той е убит в бой, но тъй като британската армия се оттегля на нова позиция около Марната след битката при Монс, тялото му е изоставено. През следващите месеци поради естеството на окопната война смъртта на войника е обявена много по-късно. След като не го чува известно време, майката на Пар пише до армията, за да пита за ситуацията му. Армията обаче не успява да й отговори точно, защото не знае; смята се, че по онова време армейците може да са вярвали, че е заловен. През този период все още ги няма металните плочки с идентификационни данни, които войниците носят на врата си. Истинските обстоятелства на смъртта на Пар остават тайна в историята. При условие, че фронтовата линия е на 16 километра, също толкова вероятно е, той да загине от приятелски огън, колкото при среща на германски патрул или в самата битка при Монс на 23 август.

Пар е намерен, идентифициран и погребан във военното гробище Сейнт Симфориен, югоизточно от Монс. Надгробният му камък отбелязва неговата възраст на 20, тъй като армията не е знаела за истинската му възраст от едва седемнадесет. Почти поетично гробът му е изправен пред този на Джордж Едуин Елисън, последният британски войник, убит по време на Великата война.

USS Cyclops in Hudson River 19111003

3. Какво се случва с кораба Сайклопс?

Сайклопс (USS Cyclops) е първият от четирите кораба от клас Протей, построени за ВМС на САЩ в годините, предхождащи Първата световна война. Кръстен на митичната раса еднооки същества в гръцката митология, Сайклопс е вторият кораб, който ще носи това име. На или малко след 4 март 1918 г. той заедно с екипажа си от 306 души просто изчезват от лицето на земята в района днес печално известен като Бермудския триъгълник. Този инцидент остава най-голямата загуба на човешки живот във военноморската история на САЩ, която не включва директен бой…

Тъй като изчезването става по време на война, предполага се, че корабът е бил заловена или потопен от немци, защото превозва към 11 000 тона манганова руда, използвана за производство на боеприпаси. По това време и в годините оттогава германското правителство постоянно отрича да има каквото и да е общо по отношение на местонахождението на кораба. Официално Командването на военноморската история и наследство заявява, че Сайклопс „вероятно е потънала при неочаквана буря“, но истинската и окончателната причина за съдбата на му все пак е неизвестна.

На 10 март 1918 г., ден след като се твърди, че корабът е забелязан от Амолко, метеорологичните доклади показват, че силна буря обхваща района на нос Вирджиния. Мнозина вярват, че комбинация от претоварване, проблеми с двигателя и лошо време водят до потъването на кораба. Обширното военноморско разследване стига до заключението: „Много теории са изтъкнати, но нито една задоволително не обяснява изчезването“. Странно обаче това изчезване се случва точно преди двата побратимени кораба на Сайклопс – Протий и Нерий – също да изчезнат в Северния Атлантик по време на Втората световна война. И двата кораба превозват тежки руди, подобни на тези, които Сайклопс носи в последното си съдбоносно плаване. И тук също се повдигат най-различни теории.

 
 
Коментарите са изключени за 3 мистерии от Първата световна война