shareit

13 кандидати за шеф на БНР, шест имена се въртят за СЕМ

| от Webcafe.bg |

Залозите за новия генерален директор на БНР са хвърлени – 13 кандидати подадоха заявки за участие в конкурса, който трябва да определи наследник на Радослав Янкулов.

Самият Янкулов не е сред кандидатите за шеф на държавното радио, като причината е, че оспорва пред ВАС самото обявяване на конкурса в СЕМ. До момента съдът не се е произнесъл по жалбата на Янкулов.

Сред претендентите за поста му са известните вече Петър Волгин, Петър Пунчев и Христин Стрижлев.

Двама бивши генерални директори на БНР – Валерий Тодоров и Александър Велев – също са подали документи за участие в избора.

Сред „вътрешните“ кандидати са и Митко Димитров, който в момента ръководи Радио София, изпълнителният директор на БНР Михаела Божидарова, бившият директор на програма „Хоризонт“ Васил Чобанов, бившият програмен директор на БНР Иво Тодоров (напуснал през юни 2015 г. след конфликт с Радослав Янкулов), радиожурналистите Георги Василски и Светослав Костов (продуцентът на спортната редакция в „Хоризонт“).

Две от кандидатките – Рослана Белчева и Жени Гаджалова ще се явят за втори път на конкурса, след като направиха неуспешен опит да спечелят доверието на СЕМ през 2013 г. Белчева е вътрешен одитор на БНР, а Гаджалова е бивш главен счетоводител на радиото.

Днес изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса.

Рулетката в СЕМ

Васил Чобанов може да изпадне в парадоксалната ситуация да се окаже едновременно член на СЕМ и кандидат за директор на БНР, който се избира от медийния регулатор.

Причината: Чобанов е номиниран и за една от двете вакантни позиции в състава на Съвета за електронни медии, който трябва да бъде попълнен до края на месеца. Той е предложен от Методи Андреев (ГЕРБ) и Явор Хайтов (зам.-председател на НС, БДЦ).

Официалният кандидат на ПГ на ГЕРБ е София Владимирова, която вече изкара един мандат като член на СЕМ при първото правителство на Борисов. За кратко Владимирова беше PR на бившия министър на външните работи при ГЕРБ Румяна Желева. Преди да влезе в администрацията, тя е работила като екип „Гости“ на „Шоуто на Иван и Андрей“.

Парламентарната група на Хайтов също е предложила алтернативен кандидат –Розита Михайлова-Еленова, която работи като PR на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Реформаторският блок е предложил Иво Драганов, медиен експерт, бивш член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ, предшественик на СЕМ).

Депутати от БСП и АБВ са предложили проф. Любомир Халачев – бившия ректор на НАТФИЗ, който се оказа участник в „цирка“ с нахлуването на Волен Сидеров във фоайето на Театралната академия през октомври 2015 г. Преди седмица Румен Петков излезе с изрично настояване да не се избират ръководители на БНР и БНТ, преди да се обнови съставът на Съвета за електронни медии.

Шестият кандидат за позиция в СЕМ е Кин Стоянов – номиниран от Слави Бинев (ПФ). Стоянов беше автор на предавания в „Радио София“ на БНР.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за 13 кандидати за шеф на БНР, шест имена се въртят за СЕМ