shareit

Двойка математици надхитриха лотарията и спечелиха $26 милиона

| от chronicle.bg |

Двойка пенсионери спечелиха $26 милиона благодарение на малко аритметика.

Първоначално Джери и Мардж Селби имат бакалия в Мичиган, но в следващите 6 години те ще спечелят редица лотарии и ще станат милионери. Всичко започва през 2003 година, когато Джери попада на брошура за новата лотария Winfall и веднага разбира как да я надвие.

Правилата гласят, ако никой не спечели джакпота от $5 милиона, той се разпределя сред участниците, познали 5, 4 или 3 числа. Джери пресмята, че ако закупи билети на стойност $1100, сред тях задължително ще има поне 1 билет, познал 4 числа (което му носи $1000) и 18 или 19 билета, познали 3 числа (по $50 за всеки).

Когато изпробва теорията си за първи път, той купува билети на стойност $3600 и спечелва $6300. Следващият път купува билети за $8000 и почти удвоява парите. Той казва на съпругата си за откритието и двамата започват да играят със стотици хиляди долари.

Джери основава корпорацията GS Investment Strategies и продава нейни акции на приятели по $500 на акция, а капитала инвестира в играта. Когато Winfall спира да се издава в Мичиган поради „ниски продажби“, двойката продължава да играе в Масачузетс. GS Investment Strategies се разраства до 25 члена и успява да спечели страхотни количества пари.

Семейство Селби разказва как са подреждали билети в хотелската си стая в продължение на 10 часа, 10 дни подред, 7 пъти в година като са играли с $600 000 всеки път.

„Всъщност всичко се свежда до проста математика“, казва Джери. „Така си доставихме удоволствието не само от нашия успех, но и от този на приятелите и семейството ни. Единственото, което ме озадачи, беше, че никой друг не забеляза този пропуск.“ Вестник Boston Globe разбира, че освен тях, и няколко математици от MIT също са се възползвали от лошо изработената лотария. Те влагат над $17 милиона и успяват да спечелят $3,5 милиона.

Джери и Мардж казват, че са използвали парите за ремонт на къщата си и да платят за образованието на 6-те си деца, 14-те си внуци и 10-те си правнуци. Освен това, възрастната двойка продава правата на историята си на филмови продуценти.

 
 
Коментарите са изключени за Двойка математици надхитриха лотарията и спечелиха $26 милиона