shareit

Chivas Venture 2018: състезание за бъдещето на планетата

| от chronicle.bg |

Преди време ви запознахме с финалистите в националния кръг на глобалния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture. Сред финалистите в глобалния конкурс е и българската компания NASEKOMO, които развиват проект за производство на протеини от органични отпадъци. В следващия етап от състезанието те ще се борят (заедно с още 26 компании от цял свят) за част от наградния фонд от 1 милион щ. долара на големия финал на Chivas Venture на 24 май 2018 година.

27 компании ще се състезават за награда от 200 хил. долара, която ще бъде разпределена чрез триседмично онлайн гласуване (4 – 25 април 2018), в което публиката ще определи коя компания да получи финансиране. От днес всеки, който иска да подкрепи българските предприемачи от Nasekomo, може да даде своя глас на официалната страница на състезанието.

PRODUCT-03

Екипът на NASEKOMO, които с финалистите от останалите 26 страни, участват и в едноседмична бизнес акселераторска програма в Оксфорд, са първата компания в Източна Европа, която разработва технология за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха Black Soldier Fly. Получените протеини могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството (захранка на риби и добитък). Проектът, които е базиран на кръговата икономика, едновременно решава два проблема, заплашващи бъдещето на човечеството – увеличаващата се необходимост от протеини и все по-големите количества хранителни отпадъци.

Ако българската компания спечели конкурса, финансирането ще бъде използвано за автоматизиране на процесите в компанията, чрез използване на изкуствен интелект и други технологии. NASEKOMO планират да инвестират в създаването на ферми, които могат да бъдат построени по целия свят, за да помогнат да се намали количеството органичен отпадък, замърсяването на въздуха и загубата на природни ресурси и в същото време да отговарят на нарастващите глобални нужди за животински протеин.

За четирите години от съществуването на Chivas Venture над 8 000 стартиращи фирми от шест континента са кандидатствали за участие. Всяка от тях има амбицията да използва силата на предприемачеството, за да превърне света в по-добро място за живеене. Идеите на тазгодишните кандидати обхващат широк спектър от глобални социални, екологични и здравни проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Chivas Venture 2018: състезание за бъдещето на планетата