shareit

Триптих по Хорхе Луис Борхес на сцената на ДНК

| от chronicle.bg |

С отминаването на този месец, няма как да не отбележим едно от последните събития от културния календар на София за февруари. Особено когато негова отправна точка е творчеството на големия Хорхе Луис Борхес.

Спектакълът, за който става дума е „Борхестриптих“ на драматурга Ясен Василев. Авторът стъпва върху три разказа на Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“, които обединява в едно заедно с елементи от биографията на писателя.

Четиримата изпълнители – Василия Дребова, Мартина Апостолова, Цвета Дойчева и Яна Бобева, са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между „библиотека” и „вселена” е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.

Първата продукция на „Борхестриптих” е режисирана от Ясен Василев и продуцирана от Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014 г. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града, която днес функционира като резиденция за артисти от цял свят. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария през 2015 г. в немския превод на Александър Ситцман.

Втората версия на „Борхестриптих“ е създадена по покана на Организация „36 маймуни” в рамките на ежегодната платформа за представяне на съвременна драматургия „ПроТекст“ и е показана в края на 2016 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В тази си версия, проектът е колаборация с дигиталния артист Петко Танчев във форматa пърформанс-четене.

Проектът е в селекцията на фестивала за сценични изкуства OUT NOW за 2019 г. в Бремен, Германия, организиран от Theater Bremen & Schwankhalle.

„Борхестриптих“ ще се играе на 28 февруари (четвъртък) от 19:30 часа в ДНК.

* Ясен Василев е поет и драматург. Росен е през 1988. Завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, след което следва Драматургия в НАТФИЗ. Автор е на стихосбирките „Сляп виси безкрая” (изд. Хермес, 2009) и „Андрогин“ („Пергамент“, 2011). В периода 2008-2010 печели 22 различни литературни награди, последната от които е Голямата награда на публиката на фестивала СОФИЯ:ПОЕТИКИ. Участва в редица пърформънси, сред които Dirtify/WarX (2009) и ХлRб и Зрелища (2010) в ТР СФУМАТО и „4х4“ с поетите Мирослав Христов, Иван Димитров и Радослав Чичев. Неговата пиеса „Зазиданите“ беше поставена в Младежкия театър в края на 2012 година с режисьор Тея Сугарева.

 
 
Коментарите са изключени за Триптих по Хорхе Луис Борхес на сцената на ДНК