shareit

Театър на сетивата: лабиринтът, в който искате да се изгубите

| от chronicle.bg |

Лабиринти, театър, в който публиката участва, приключение за сетивата…звучи като нещо, което трябва да се посети. За да разберем повече какво е „театър на сетивата“ и кои са хората, които го правят, им задаваме няколко въпроса, които публикуваме в деня на техния спектакъл: 04 декември.

Какво значи театър на сетивата?

Това е необичаен, интерактивен пърформанс, при който публиката преминава индивидуално през специално създаден път-лабиринт и лично се среща и взаимодейства с артистите. На практика публика няма в класическия смисъл на думата, тъй като никой не наблюдава от разстояние нещо, а се превръща в активен участник и сътворец на случващото се. Театърът на сетивата е многомерно преживяване, което провокира и въвлича всички сетива, а често и изолира зрението, за да се усилят и обострят останалите сетива – слух, обоняние, осезание и вкус.

Какво ви събра?

Преди 11 години ни събра Юън Бриок – уелски режисьор и изследовател, който донесе за първи път в България чудото на „Лабиринта”. Той, както и ние, наричаме този вид изкуство „театър на сетивния лабиринт”. А толкова години по-късно ни събира любовта и благодарността, че се занимаваме с нещо толкова интересно и постоянно развиващо се, както и необходимостта от съкровен контакт и срещи с хората. Заниманието с театъра на сетивата е доста пристрастяващо. Веднъж попаднал във „вортикса” на лабиринта, трудно се излиза от него.

17155224_995848527183671_2213223692553792521_n

Завършили ли сте актьорско майсторство?

Ние сме интердисциплинарен екип от артисти. Сред нас има актьори, музиканти, танцьори, визуални артисти, антрополози, психолози и чувствителни хора с най-различни професии и образование. Не е изобщо задължително да си завършил актьорско майсторство, за да се занимаваш с театър на сетивата. Това, което трябва да притежаваш са чувствителност, силно присъствие, дисциплина, искрено желание за себеизследване и още други фокуси.

23

Колко често имате спектакли?

Спектакли от вида „театър на сетивния лабиринт” правим веднъж или два пъти най-много в годината. През останалото време развиваме други формати като сетивни концерти, сетивни градски пътувания, правим и една лятната резиденция с лабиринт сред природата – Островът на Тишинавтите на Беглика фест.

Защо решихте да се ориентирате към този вид нетрадиционен театър?

Защото е синкретично изкуство, в което могат да се включат много други изкуства, творчески и духовни търсения, както и методи за себеизследване.

Какво ще рече „сетивно градско пътуване“?

Сетивните градски пътувания са необикновени приключения в градска среда, които дават напълно нова гледна точка към града и неговите измерения. Това са „тишинавтски” пътувания, по време на които хората се отказват от думите и не говорят в продължение на 4 часа, като през половината време са със затворени очи и някой ги води из различни пространства. Този формат дава възможност да забавим темпото и да станем по-съзнателни за красотата и богатството на света около нас, който често пропускаме улисани в собствените си мисли или разговори с друг.

6

Правите и изненади по събития? Как ви приемат хората?

Когато хора, които нямат представа какво ще им се случи, попаднат изненадващо на наша инсталация или събитие, се чувстват като в приказка или филм, в който те са главните герои. Какво се случва с всеки и как го възприема е много индивидулано, но това, което правим генерално развива доверието и възвръща свежестта и виталността, познати ни от детството.

Най-големият подарък, който театърът на сетивата ви дава…. е съкровената среща с друго човешко същество отвъд маските на социалните роли, които добре играем.

Още може да научите на сайта на театъра на Сетивата.

VORTEX-flaer-front

А повече за спектакъла довечера и откъде да вземете билети, вижте тук.

 
 
Коментарите са изключени за Театър на сетивата: лабиринтът, в който искате да се изгубите