shareit

„Променяне“: Йоана Буковска и Лив Улман на една сцена

| от chronicle.bg |

“Моля, включете мобилните си телефони, представлението започва!“

С този необичаен за театралната зала анонс започва моноспектакълът, който ще гледа публиката за първи път в Нов театър – НДК „Променяне“. Това, което ще видим привидно е лишено от всякакви разсейващи детайли. Има само две жени. Едната ще разказва историята на другата и така двете ще се допълнят, за да може всяка да даде нещо на другата.

Според афиша, „Променяне“ е първият моноспектакъл в кариерата на актрисата Йоана Буковска-Давидова и е сценична адаптация на книгата на шведската кинолегенда Лив Улман. На живо „Променяне“ е едно споделяне с истинско и откровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалистa, които седят зад името Лив Улман.

„Променяне“ отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. В моноспектакъла зрителите в залата се превръщат в партньор и съучастник.

Чрез специално разработено приложение със смартфоните си зрителите добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. Същевременно на сцената съжителстват живото, искрено до болка и омагьосващо присъствие на актрисата, заедно с ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман. И тази среща взривява сетивата, въображението и съпреживяването на всеки отделен зрител в пътешествието, наречено „Променяне“.

Първият моноспектакъл на Йоана Буковска – Давидова е и първото представление в България, което намира пресечната точка на най-новите технологии, киното, интерактивно сценично решение и традиционното въздействие на театралната изразност. В същото време то остава вярно и на творческата природа на двете актриси в проекта “Променяне“ – Лив Улман и Йоана Буковска-Давидова– и двете еднакво изкушени в творческите си търсения и на сцената, и пред камерата.

Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11 и 12.03.2019 г. на камерната сцена в Драматичен театър “Н. О. Масалитинов“.

В основата на „Променяне“ е режисьорът Гергана Димитрова и нейната „Организация за съвременно изкуство и култура – 36 маймуни”, с която тя повече от 10 години създава независим театър в България и печели не едно отличие в нас и в чужбина. Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Важна роля в “Променяне” имат и двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди – Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов от ARV1, са специалистите изработили специалното приложение “Променяне” за представлението, което зрителите при желание могат да си изтеглят на личните смартфони, за да преживеят допълнителната реалност, добавена към действието на сцената.

За музикалната среда се грижат двама млади композитори – Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимацията е на Сотир Гелев, оператор е Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова – Варлаамова. Грим е на Татяна Слепцова – Тита, а координатор на проекта e Ади Кънева. Идеята и драматизация са на самата Йоана Буковска-Давидова.

 
 
Коментарите са изключени за „Променяне“: Йоана Буковска и Лив Улман на една сцена