Когато 5 мегапиксела бяха впечатляващи: как се промени за 9 години Samsung Galaxy S?

| от Васил Шушков |

2019 г. е годината на Samsung. Една от най-влиятелните технологични компании в света празнува излизането на десетия модел от серията смартфони, донесла десетки иновации, които днес смятаме за неизбежна част от ежедневието си – Galaxy S.

Щастливци сме, защото живеем във време, в което технологията се развива стремглаво и неща, които преди 10 години бяха немислими, днес са реалност.

Кой е смятал преди десетилетие, че ще видим снимка на черна дупка? Едва ли онези, които са го вярвали, са били много. Точно това се случи обаче преди по-малко от месец – екипът на обсерваторията Event Horizon Telescope засне и показа на света как изглежда свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката M87. И това ще остане едно от най-значимите събития в областта може би за години напред.

Малцина бяха и онези, които някога смятаха, че камерите на мобилните телефони могат да бъдат нещо повече от забавна екстра. Samsung Galaxy S10+ е сред големите доказателства, че скептиците не бяха прави. Технологията напредна толкова, че цяло поколение фотографи си вади прехраната със снимане и то без да са докосвали професионален фотоапарат.

Вече ни е трудно да преценим с просто око кои снимки във Facebook и видеа в YouTube са правени с професионална техника за хиляди долари и кои – с телефона, който се намира в джоба ви.

Дори и да не ви е хрумвало да се опитвате да изкарвате пари от фотография, камерата днес е сред най-важните фактори, когато избираме смартфон. Тя е и особено значима, когато той се бори за титлата „най-добър“.

След като вече разгледахме еволюцията на дисплеите при флагманската серия на най-големия производител – Samsung Galaxy S, днес ще обърнем внимание на камерите, за да видим как огромните бюджети за проучване и разработка помогнаха на южнокорейската компания да държи първата позиция сред производителите вече толкова години.

Когато 5 мегапиксела бяха впечатляващи

Пътешествието назад във времето започваме през 2010 година, когато на пазара се появи Samsung Galaxy S. Моделът излезе с резолюция на камерата 5MP, която днес ни изглежда немислимо остаряла, но тогава беше сред най-добрите възможности. Днес автоматичното фокусиране е стандарт, но през 2010 г. бързото фокусиране беше сред новостите, с които Samsung успя да ни впечатли.

Ако днес телефоните разполагат с всички възможности за правене на добра снимка, то тогава те масово нямаха дори светкавици. Видеото се снимаше при 720p HD резолюция и 30 кадъра в секунда. Селфи камерата правеше снимка с размер едва 640×480 пиксела – 32 пъти по-ниска от само една от предните камери, с които разполага днес Samsung Galaxy S10+.

Прогресът обаче беше бърз и видим.

Само година по-късно се запознахме с Galaxy SII, който ни предложи 8MP камера и бленда f/2.6, която позволи влизането на повече светлина и респективно – създаването на по-добри изображения при ниска осветеност. Устройството беше оборудвано и с LED светкавица за случаите, в които няма никаква светлина. Galaxy SII въведе и още една възможност, без която днес не можем: заснемането на панорамни снимки.

Освен че беше най-тънкият телефон за времето си, наследникът Galaxy SII успя да предложи и още нещо, което го нареди сред лидерите: заснемане на видео с FullHD 1080p резолюция – достатъчна дори за нуждите ни днес. Предната камера порасна до 2MP, а с нея вече можеше да се заснеме и видео. За изкушените от фотографията моделът осигури и ценната възможност за ръчен контрол на ISO, както и дигитална стабилизация.

Последва Samsung Galaxy SIII, който показа, че за качеството на снимките може да отговаря не само камерата.

618x430
Samsung Galaxy SIII

Софтуерът изигра своята роля, като благодарение на бързия си 4-ядрен процесор телефонът заснемаше мигновено осем снимки една след друга, а софтуерът избираше най-добрата от тях. Функцията дебютира още през 2012 г. и бе постоянно развивана, за да намери мястото си със значителни подобрения и в последния модел, който познаваме днес.

Galaxy S4 въведе и HDR режима, който комбинира две снимки, за да осигури перфектна осветност на всички части от кадъра.

Видео или снимка?

Изчислителната мощ на Galaxy S4 дава лесен отговор, тъй като устройството може да заснема едновременно и видео във FullHD, и снимка с пълна резолюция.

618x343
Samsung Galaxy S4

Разбира се, само софтуер не е достатъчен и Samsung увеличи резолюцията на камерата на S4 до 13MP, увеличавайки още блендата до f/2.2. Така дори при слаба осветеност могат да бъдат правени по-светли снимки.

Компанията надгражда значително модела и с нови функции. S4 позволява не само да изберем най-добрата снимка от няколко варианта, но и да подберем най-доброто изражение на хората в кадъра, така че всички да се харесват на групова снимка.

Екстрата 360 photo пък въведе заснемането на интересни сферични панорами, а режимът Eraser се появи, за да помогне да изтрием нежелани движещи се обекти, попаднали пред камерата – например туристи или автомобили. Режимът „драма“ добави още един ефект – той взима движещия се обект и го клонира, създавайки сюрреалистични снимки.

За първи път видяхме и двойната снимка: телефонът може да снима едновременно с предната и задна камера, комбинирайки двете в една. Същата функция Samsung вгради и във видеокамерата, която получи и нови „умения“ като забавен каданс и забързано видео. Самото видео стана доста по-гладко, благодарение на вградената оптична стабилизация.

Професионалистите от фотографската лаборатория DxOMark дадоха отлична оценка и започнаха да сравняват качеството на смартфона с това на дигиталните камери.

Година по-късно Samsung Galaxy S5 дойде с революционния сензор ISOCELL – за първи път вграден в смартфон. Новата тогава технология, специално разработена от южнокорейската компания, увеличи значително качеството на снимките при ниска осветеност, като съедини четири съседни пиксела в един. Начинът, по който е създаден сензорът, от своя страна позволи смартфонът да стане по-тънък.

618x406
Samsung Galaxy S5

Технологията донесе и още една огромна полза за потребителите – автоматично фокусиране за едва три десети от секундата. С това намали и опасността да изпуснем правилния момент на снимката. Нововъведение бе и функцията Smart WDR, която надгради HDR режима.

С S5 се появи и друга функция, която днес вече е задължителна: „боке“ ефектът. Това представлява способността на камерата да фокусира определен обект или човек на преден план и да замъгли фона. Похвалите не закъсняха и Samsung Galaxy S5 беше поставен на първо място в класацията на DxOMark.

По-високата резолюция на камерата донесе подобрение и за видеото. То достигна 4К при 30 кадъра в секунда, а във FullHD броят на кадрите нарасна до 60, създавайки по-плавни кадри.

Първата позиция в класацията на DxOMark запази и наследникът – Galaxy S6, с който Samsung намигна и на професионалистите. 16-мегапикселовият сензор вече можеше да снима и във формат RAW, което позволи далеч по-добра обработка на изображенията в програми като Photoshop. Цветовете на снимките станаха и още по-точни, благодарение на IR сензор за баланс.

В допълнение с водещия за индустрията по бързина автофокус, Samsung въведе и нова функция за бързо заснемане – двоен клик върху Home бутона ни водеше директно в камерата, независимо в кое меню се намираме.

618x402
Samsung Galaxy S6 Edge+

Освен за професионалистите, южнокорейската компания въведе и важна функция за любителите на селфитата.

Нов режим позволи ултрашироки снимки със 120 градуса покритие с предната камера – възможност да съберем повече хора в снимката.

За всички мобилни телефони кадрите при по-слаба светлина са едно от големите предизвикателства. Samsung Galaxy S7 направи голяма крачка напред в тази посока с изцяло нов сензор с големи пиксели и широка бленда f/1.7. Това, заедно с оптичната стабилизация, помогна за отлични снимки при ниска осветеност.

Професионалният режим, който позволява фини настройки на ISO, скорост на затвора, фокус, цветови баланс, експозиция и други, помогна нa Samsung да запази лидерските си позиции, като този път на фокус бяха и подобреният HDR режим, който донесе и най-добър динамичен обхват – нито една част на снимката не е твърде светла или твърде тъмна.

С Galaxy S7 видяхме и Motion снимка – при натискане на бутона телефонът заснемаш едновременно снимка и 3-секундно видео. А видеокамерата вече снима в цели 4К резолюция.

Наследникът не можа да се похвали с обновени сухи цифри за задната камера, но това не значи, че Samsung не са правили нищо цяла година. Galaxy S8 получи не просто по-добра, а и по-умна камера. Вместо да заснема само една снимка, телефонът започна да прави няколко и сравнявайки пиксел по пиксел (общо 12 милиона), да избира най-добрата възможна снимка, още преди да сте мигнали.

При предната камера мегапикселите нараснаха до 8, като тя получи и по-широка бленда от f/1,7 и възможност за широкоъгълна снимка – идеален за селфита в нощен клуб.

Когато решихме, че камерите няма накъде да се подобряват, се появи Galaxy S9+ с куп нови възможности и подобрения. Как го постигна? Galaxy S9+ вкара в играта двойна камера и се превърна в първия в света смартфон с двойна бленда – f/1,5-2,5. Какво означава това? 28 процента повече светлина, 30 процента по-малко шум на снимките, най-добри кадри на тъмно и първо място в DxOMark.

618x346
Samsung Galaxy S9+

Малко по-подробно: двете камери са по 12 мегапиксела, а едната от тях е и телеобектив. Хардуерно подобрение е и добавената отделна RAM памет директно в чипсета, която служи само и единствено за обработване на снимки. Самото обработване вече включва три серии по четири снимки, които изкуственият интелект обединява в една.

Не можем да споменем и Live focus – подобрената версия на функцията, която намираме още в Galaxy S5. С нея можем да заснемем кадър, а по-късно да решим колко замъглен да бъде фонът.

Неусетно достигаме и до наши дни със серията Galaxy S10+. Устройството събира в себе си десет години иновации, за да предложи най-доброто, което дават стотици милиони долари, вложени в проучване и разработка.

Броят на камерите набъбва до три, за да предостави една от най-полезните иновации и до днес – ултрашироката камера, която заснема много, много повече. Samsung отново се доказва като лидер и предлага кадър от 123 градуса, което все още никой конкурент не може да постигне. Дори и човешкото око вижда до 120 градуса – по-малко от Samsung Galaxy S10+.

Останалите две камери са стандартната и втората с двойно приближение, които надграждат постигнатото от Galaxy S9+. Новост в последния модел от флагманската серия е режимът Bright Night, който събира и подобрява всички споменати по-горе технологии и нововъведения. Така постига перфектни снимки при слаба светлина.

618x412
Samsung Galaxy 10+

Отпред Galaxy S10+ вече има две камери.

Първата е посочена от Samsung като 10MP, но се оказва малко по-голяма – 10,85MP. Разликата звучи малка, но е значима, защото с позволява с предната камера да заснемаме 4K видео. Втората действа като сензор, който засича дълбочината на кадъра. Това прави възможно създаването на снимка с кристално чисто изображение на преден план и боке ефект на заден и ни дава най-ефектното селфи за социалните мрежи.

Трудно ни е да си представим какво и как още може да се подобри в камерите на смартфоните, но не се чудим за първи път. И всеки път производителите ни изненадват наново. Затова и без да се нагърбваме с прогнози, очакваме, че следващият модел от серията Galaxy S ще ни накара отново да възкликнем „уау“.

 
 
Коментарите са изключени за Когато 5 мегапиксела бяха впечатляващи: как се промени за 9 години Samsung Galaxy S?