shareit

Chivas Venture 2018: големите победители и техните планове занапред

| от chronicle.bg |

Британската компания Change Please стана победител в четвъртото издание на глобалната надпревара за социално отговорен бизнес – Chivas Venture с награден фонд от 1 млн. долара, в която всяка година се подкрепят стартъпи с потенциал да променят света около нас към по-добро.

Победителите, които се състезаваха с компании от 27 страни, получиха дял от голямата награда на стойност 350 хиляди долара, след като представиха проекта си пред хиляди технологични фенове от цял свят, инвеститори и предприемачи, в рамките на финалната фаза на конкурса, чиито домакин бе технологичната конференция TNW Conference в Амстердам.

Петимата финалисти имаха точно пет минути, за да впечатлят журито със своите идеи и визия за бъдещето. Българската компания NASEKOMO, която разработва иновативен проект за превръщане на органични отпадъци в храна за ларви на насекоми като алтернативен източник на протеин за животните, достигна до полуфинала на конкурса.

Проектът на победителите Change Please дава възможност на бездомни хора да получат безплатно обучение за баристи и след това да започнат работа, за която да получават адекватна за Великобритания заплата. Екипът на компанията помага на включилите се в проекта да си намерят жилище още в първите десет дни, а всичките печалби се реинвестират, за да се подпомогне намаляването на бездомната общност, която от 2010 г. е нараснала почти двойно. Тяхното кафе, сервирано в екологично чисти чаши, се предоставя от ферми, които подкрепят местните общности в нужда.

С наградата победителите планират да създадат нови центрове за обучение на баристи във Великобритания и САЩ.

Другите четирима финалисти също получиха финансиране за своите проекти. Холандският проект Mestic, който преобразува тор от крави в био текстил, био пластмаса и хартия, спечели 200 хил. долара. Създателите на първия електронен четец за Брайл – испанците BraiBook получиха 100 хил долара. Проектът Picha от Малайзия, който подкрепя маргинализираните общности чрез устойчив бизнес модел за кетъринг и доставка на храна, както и компанията WATER Labs от САЩ (50 хил. долара), които са разработили евтини, безводни тоалетни за домакинства и общности от цял свят. Наградата на публиката на стойност 50 хил. долара бе спечелена от проекта BraiBook и неговия създател Ерик Сикарт.

В четирите издания на конкурса, който стартира през 2014 г., са кандидатствали над 8 000 компании от цял свят. Проектите, подкрепени от Chivas Venture, са намалили вредните емисии на CO2 с над 60 милиона тона, рециклирали са 13 000 тона отпадъци и са спасили над 8 милиона дървета и 1 милион колонии за медоносни пчели. Финансирани са 75 000 дни образователни дейности за жени и момичета, 23 000 домакинства са получили достъп до чиста енергия и са доставени 24 млн. литра чиста питейна вода.

 
 
Коментарите са изключени за Chivas Venture 2018: големите победители и техните планове занапред