shareit

Световното и музиката: най-добрите химни на Мондиала

| от chronicle.bg |

Едно нещо обединява всички хора на всеки четири години по време на Световното първенство по футбол – музиката. Независимо дали сте фенове или не, всяко лято от 1962 г. насам радиата прегарят под звуците на химна на Световното. Чуваме я безброй пъти, отвсякъде, ФИФА налива много пари в реклама и в ангажирането на известни певци. А накрая се получава поредният летен хит. Съвсем заслужено, защото значителен брой от химните на Световните първенства остават в историята на музиката.

Тази година не прави изключение от правилото и официалният химн обединява Ера Истрефи, Nicky Jam и Уил Смит в песента „Live It Up“, която достойно се нарежда до останалите песни, откривали първенството.

Избирането на химн не наподобява свободния и независим творчески процес, тъй като има доста аспекти, с които ФИФА трябва да се съобрази. На първо място е масовият характер на събитието. Песента трябва да допада на цялата световна публика. Страната домакин трябва да има подобаващо присъствие в парчето. И най-вече, кой ще го изпълни.

Първият химн на Мондиала се появява за първи път през 1962 г. и това е чилийската песен „El Rock del Mondial“. 56 години по-късно, докато сме в разгара на поредното първенство, обръщаме поглед към най-запомнящите се химни (официални и неофициални) от времето на Лони Донеган (1966) до това на Ера Истрефи и компания.

Shakira, „Waka Waka“ (2010, Южна Африка)

Много фенове биха спорили дали тази песен изобщо трябва да присъства в подобен списък. Според нас трябва. Защото хронологично, това е най-доброто от „The Cup of Life“ на Рики Мартин от 98-ма. Както тя вля нов свеж ритъм в химните, така и Waka Waka беше веселото парче, от което Мондиала имаше нужда.

K’NAAN, „Waving Flag“ (2010, Южна Африка)

Въпреки че Шакира изпя официалният химн през 2010 г., една друга песен може би остана в сърцата на феновете като химн на Световното в Южна Африка. „Кока-Кола“ е един от основните спонсори на Световното и песента за рекламата им се въртеше непрекъснато по всички радиа през 2010 г. Накрая една значителна част от публиката запомни Мондиала тогава с песента на K’NAAN.

Lonnie Donnegan, „World Cup Willie“ (1966, Бразилия)

Нещо ретро, но запомнящо се. Вторият химн на Световно първенство е дело на англичаните, които тогава са не само домакини, но и стават шампиони. Уили Лъвчето явно е бил правилният талисман.

Shakira, „La La La“ (2014, Бразилия)

След комерсиалния успех на „Waka Waka“ през 2010 г., Шакира зае подобаващо място на следващото първенство, в Бразилия. Както през 2010 K’NAAN я измести, така след 4 години тя измести Питбул и Дженифър Лопес с тяхната „We Are One“. Макар и песента да не е официален химн, тя стана един от символите на Мондиала в Бразилия преди 4 години.

Ricky Martin, „The Cup of Life“ (1998, Франция)

„Изживей го тази вечер, защото това е най-важната вечер от живота ти“. Рики Мартин държи челното място за най-добър химн с тази песен, която огласява първенството във Франция през 1998 г. Това е песен, която олицетворява всичко, което един химн на Мондиал трябва да носи в себе си. Година по-късно Мартин издава най-популярния си албум, част от който е „Living la Vida Loca“.

 
 
Коментарите са изключени за Световното и музиката: най-добрите химни на Мондиала