shareit

Вегани срещу лекари: част поредна

| от Лизелота Франклин |

Не е тайна за никого, че някои общества са по-чувствителни и тънкообидни от други. Ако не сте съгласни, направете си прост експеримент.

Кажете на белокожия, че е „гаден бял“ и наблюдавайте реакцията му. Кажете на чернокожия, че е „гаден черен“ и пак наблюдавайте. По възможност от разстояние. После кажете на майка, че е „просто майка“ и наблюдавайте (но не забравяйте да замижате в очакване на побой с пълни памперси). Кажете на човек, който яде месо, че е „зъл месояден“ или на веган, че е „зъл веган“ и се отдръпнете с десет крачки разстояние, обути в удобни кецове за бягане.

Приемането на различието е най-неоновия сигнал за цивилизованост, културна принадлежност и човечност. Защо то се случва по-често в посока „привилегировани“-„непривилегировани“ е загадка, чийто отговор знае само Сфинкса.

Докато има граница, която различните групи в социума, разцепени по изкуствено създаден признак (пол, цвят, притежание на деца, брачен статус, начин на хранене и прочие), спазват, всичко е наред. Но когато я прекрачват, хвърляйки камъни в двора на нищо неподозиращия съсед – имаме проблем.

Преди ден в групата „Българско вегетарианско общество“ във Facebook някой публикува провокативен пост:

пост

Дали има действителен лекар или зъболекар, който е казал тези думи, не е важно в случая. Нито влиянието на месото, плодовете и корените върху детските зъбки. Фокусираме вниманието си върху последвалите коментари и взривоопасната неграмотност, с която са заредени.

Готов съм по всяко време да си премеря здравината на костите с месоядци„, заканва се засегнат от пуснатата партенка.

Толкова идиоти твърдят, че не можели да оцелеят без месо. То по тази логика аз да започна да си купувам човешки трупове от магазина, защото ми харесвал вкуса и съм се разболявала, ако не съм го яла„, допълва добросърдечна веганка.

То си е тяхна работа, но лекарите трябва да внимават с експертното си мнение„, извисява се гласа на Facebook съдник.

Лекарите в днешно време май са..фани единия удари другия..не всички, разбира се, но хора с наднормено тегло, които пушат цигари да ти дават съвети за здраве е просто абсурдно. Да не говорим, че освен да ти кажат коя болест с какво хапче се „лекува“ масата нищо друго не могат да ти кажат„, заключава опитен господин.

Съгласна съм с теб, те имат ужасно вреди навици и наглост да дават акъл„, благо изразява мнението си госпожа.

За съжаление, от повечето „лекари“ едва ли може да очакваме нещо друго, някои са просто директни търговски агенти на фарма-мафията, други просто така са ги научили други незнаещи, и да не му се случва на човек „да им оспори догмите“. Особено ако не може да заработят на тебе някое направление…Но то неслучайно все повече хора се ориентират към холистична медицина, профилактика и правилен начин на живот и хранене, да не говорим че според Учителя Петър Дънов с дълбоко дишане (една минута задържане) може да се лекуват всички болести!“, разпалва духовете разбирач.

Тази нагласа на лекарите трябва да се спре!“, патетично отсъжда друга дама.

Ако този лекар не е чувал за Индия, където половин милиард са вегетарианци от поколения назад да отиде да им прегледа зъбите. Зъбите за съжаление се скапват от нерви и емоции много повече отколкото от храната.“, добавя и завършил специалност „Детски индийски зъби“, накратко ДИЗ. И дискусията продължава.

Едва ли има друго общество (българското, не веганското), което да плюе с такава злост, ожесточеност и неграмотност лекарите си. В това отношение сме уникални.

След мътните години на комунизма и началото на прехода у народа се събуди жаждата за справедливост. Като много други прекрасни в същината си неща, и то девалвира в извратени нападки срещу цели съсловия, създавайки опасни тенденции. Докато всички полицаи са тъпи, корумпирани куки, всички журналисти са платени, жадни за човешка драма чудовища и всички лекари – алчни, некомпетентни бурсуци, хората се давят в отровния водовъртеж на недоверието към професиите, които имат пряко отношение върху добруването им. Не ме разбирайте погрешно. Има много корумпирани полицаи, много платени журналисти и много некомпетентни лекари. Високата ерудираност, умерената критичност и будният ум са инструментите, които ни позволяват да ги разпознаваме и разобличаваме.

Нагласите и внушенията, които с лека ръка се набиват в общественото съзнание, заразяват с параноидност и страх. Лекотата, с която откровени глупости биват споделяни и размножавани в социалните мрежи, е по-страшна от всеки некадърен в работата си човек. Може би с изключение на служителя, допуснал експлозията в АЕЦ Чернобил през 1986г. Може би. Из тяхната болна утроба се измъкнаха „анти-ваксърските“ движения, самолечението чрез дълбоко дишане, отказът от прием на антибиотици дори в случай на пневмония, орторексията, масовите самозапалвания през 2013г. др.

Ако искате да гледате битката между вегани и лекари, взимайте купа пуканки и чучвайте пред компютъра. Но ако не искате да получите награда „Дарвин“ постмортем (тя не се получава приживе), оставете пуканките настрана, защото са вредни, и мислете с главите си.

 
 
Коментарите са изключени за Вегани срещу лекари: част поредна