Източник www.6nine.net
Преди да прочетете резултатите от проведените анализи трябва да подчертая, че не съм специалист по технология на млечните продукти и е възможно да има неточности. Това начинание не е свързано с нито една институция, а е плод на лични усилия.(забележка от автора)
Преди време в интернет нашумяха няколко статии на блогърка, която реши да покаже колко некачествени са млеката на пазара, като се опита да закваси прясно мляко с проба от купешките кисели млека. За жалост подобно начинание не носи много полезна информация, то показва само дали има живи бактерии в млякото или не… Затова реших да направя малко по-обстойно изследване включващо няколко показателя.
Трябва да се споменат и малко факти, които трябва да знаете като потребители:
Активия натурално има бял цвят, добра хомогенна консистенция, но ОГРОМНО количество суроватка. Вкусът й е леко кисел, а стойността на Тьорнер надхвърля горната граница от 160 единици. Под микроскоп се вижда, че стрептококите многократно надхвърлят лактобацилите, което е изключително притеснително. Според български микробиолози Данон влагат бактерията Lactobacillus plantarum, която има способността да метаболизира нишесте. Lactobacillus bulgaricus няма тази способност. Което ни навежда на мисълта, че в някои млека се влага нишесте…
Верея 4.5% като цяло е добро мляко. Има добра консистенция, добър бял цвят, почти никакво отделяне на суроватка. В границите е по Тьорнер, което е добре, но за жалост микроскопския препарат отново показва, че стрептококите отново преобладават над лактобацилите.
Елена 2% според мен е млякото с най-добро качество от тези изследвани. Има добра консистенция, добър цвят и добър вкус. Въпреки, че стойността на Тьорнер е малко по-висока (вероятно се дължи на това, че остават 7 дни до изтичане на годността му), преобладаването на лактобацили е сигурен знак, че ферментацията е преминала успешно. Лактобацилите и техните продукти са най-добрите про и пребиотици, затова е важно да се яде мляко с добра микрофлора.
Ханско 2% е от зле представилите се млека. Има прекалено много суроватка, почти към края на срока си на годност е, а стойността на Тьорнер е ниска. Този факт + преобладаващите стрептококи поставят под въпрос качеството на евентуално протеклата ферментация.
На баба 4.5% е второто в нашата класация. Добро е, единствената забележка е, че стрептококите отново преобладават и то доста.
На баба 1.5% не се представи добре. Уникално висока стойност на Тьорнер, преобладаващи стрептококи, ужасно много суроватка…
При сирената изследвах едно скъпо сирене и един деликатес.
Както очаквах деликатесът не се представи никак добре… Уникално ниската стойност по Тьорнер и преобладаващите лактобацили показва, че е заложена закваска, но ферментация не е протекла. Меката консистенция и белият цвят показват, че то не е узряло. Вкусът беше прекалено кисел и несолен. Може да се ползвани изкуствени подкислители…
Очаквах, че скъпото сирене ще се представи добре… Имаше добра твърда консистенция, добър кремав цвят, приятен, но прекалено солен вкус. Лошото е, че стойността на Тьорнер е прекалено ниска, а освен преоблаващите стрептококи бяха открити дрожди и друга нежелана микрофлора.
Като заключение мога да кажа, че мляко Елена се представи най-добре. А цената и рекламата на продукта не определят неговото качество!